Stranica
Home > Auto > Kineski SUV prelazi 14.000 km na struju kako bi osvojio Evropu

Kineski SUV prelazi 14.000 km na struju kako bi osvojio Evropu


Startap kompanija iz angaja Aiways eli da postane prvi kineski proizvoa automobila koji e prodavati elektrina vozila u Evropi.Foto: Aiways promo

Aiways se “Starom kontinentu” predstavio na sajmu u enevi elektrinim krosoverom U5, koji e sada reklamirati na interesantan nain.

Kineska kompanija planira da pree najduu distancu sa elektrinim prototipom – 14.231 kilometar sa dve U5 jedinice od Kine do Evrope preko uvenog “Puta svile”.

Foto: Aiways promo

Foto: Aiways promo

Kako su najavili iz Aiways, ruta e predstavljati rigorozni test za U5 i pokazati kako ga ovaj automobil “jednostavno i lako” savladava.

U5 na put kree sredinom jula iz Sijana, glavnog grada centralne kineske provincije ensi, na poetku “Puta svile”, istorijskog trgovakog vorita, a zavrie se u septembru u Evropi.

Foto: Aiways promo

Foto: Aiways promo

Pred Kinezima je veliki izazov jer e morati da preu na hiljade kilometara pod raznim klimatskim uslovima kroz nekoliko zemalja koje nemaju razvijenu ingrastrukturu stanica za punjenje EV vozila.

U5 je SUV srednje veliine koji prema NEDC standardu ima autonomiju od 530 kilometara izmeu dva punjenja, a Aiways tvrdiu da nudi premijum kvalitet izrade i visoke standarde bezbednosti.

Foto: Aiways promo

Foto: Aiways promo

Aiways tvrdi da se baterija kapaciteta 65 kWh moe napuniti 30-80 odsto za manje od pola sata, a dodatno baterijsko pakovanje omoguava jo 120 kilometara autonomije.

Snaga elektromotora je 190 KS uz 315 Nm, a dimenzije vozila su 4.680X1.865X1.700mm uz meuosovinsko rastojanje od 2.800 mm.

Foto: Aiways promo

Foto: Aiways promo

Kompanija je investirala 1,7 milijardi evra u fabriku u kojoj e se U5 proizvoditi, a planiraju 1500.000 vozila godinje u prvoj fazi, dok u drugoj predviaju dupliran kapacitet.

Aiways U5 e se na evropskom tritu automobila pojaviti u aprilu 2020.Izvorni link

Slični artikli

Top