Stranica
Home > Auto > Ko ne vee pojas, neka ne kupuje novi Chevrolet

Ko ne vee pojas, neka ne kupuje novi Chevrolet


Ameriki Chevrolet uveo je novi sistem uslovljavanja vozaa da vee sigurnosni pojas.Poto su vozai nali nain da ugase iritirajui zvuk koji se javlja kada pojas nije vezan, u Chevyju su se odluili na drastiniji korak.

Pod nazivom “Buckle to Drive”, Chevrolet je uveo sistem po kojem automobil ne dozvoljava vozau da pokrene menja i ubaci u brzinu dok ne vee pojas.

Ovaj sistem je deo Chevijeve kampanje za vonju tinejdera, koji omoguava roditeljima da prate vozake navike svoje dece, pomoi ograniavanja brzine i bezbednosnih sistema, ije ukljuivanje aktivira i automobil.

Sistem za vezanje pojasa radi po jednostavnom principu – ako je automobil upaljen bez vezanog pojasa, menja se blokira do 20 sekundi ili dok voza ne vee pojas, ta god se dogodi prvo.

Meutim, sistem se gasi nakon isteka 20 sekundi, a Chevy je objasnio da je limitiran na to vreme jer vie od 70% vozaa pokuava da pokrene vozilo u tom periodu nakon paljenja automobila.

“Zbog toga mislimo da e vreme od 20 sekundi stvoriti prirodnu naviku i ohrabriti tinejdere da veu pojas pre nego to pokrenu automobil”, kau iz General Motorsa, koji je vlasnik Chevroleta.

GM nije prvi proizvoa koji je uveo ovaj sistem. Slian je postojao u zakonu pre 40 godina.

Vlada SAD je 1974. ak uslovljavala da vozila imaju zakljuavanje paljenja koje spreava start motora dok se ne vee pojas.

Meutim, zbog pritiska javnosti ovaj zakon je uklonjen, a uveden je zakon o sistemu upozorenja u vozilu za vezanje pojasa.

Chevroletov sistem e biti deo standardne opreme u modelima Traverse, Malibu i Colodaro koji su u prodaji od ovog leta.

Vremenom se oekuje i u ostali modelima.Izvorni link

Slični artikli

Top