Stranica
Home > Auto > Lightyear One moe da pree 725 km na struju, ali ima jednu manu FOTO/VIDEO

Lightyear One moe da pree 725 km na struju, ali ima jednu manu FOTO/VIDEO


Studenti Tehnikog fakulteta u holandskom gradu Ajndhovenu predstavili su svoj ekoloki prototip automobila koji bi mogao da se nae u serijskoj proizvodnji od 2021. godine.Foto: Lightyear promo

Koncept Lightyear One (u prevodu “Svetlosna godina Jedan”) nadmauje sve elektrine automobile svojim performansama.

Ima domet od ak 725 kilometara i potronju od 8,3 kWh na 100 kilometara, a osim napajanja elektrinom energijom na standardnoj mrei, baterije moe da puni i dok se kree pomoi fotonaponskih ploa.

Osim toga, Lightyear One nema spartanski dizajn, dugaak je vie od pet metara sa dugakim zadnjim krajem zbog aerodinamikog dizajna.

Ovaj solarni automobil moe primiti pet odraslih putnika i nudi ukupno 1.700 litara prtljanog prostora, sa sputenim naslonom zadnje klupe.

Foto: Lightyear promo

Foto: Lightyear promo

Za pogon su zaduene etiri elektromotora, montirani po jedan na svakom toku, koji osiguravaju mali gubitak energije u pogonu.

Tako Lightyear One ubrzava 0-100 km/h za 10 sekundi, a u kombinaciji s navedenom potronjom i solarnom opcijom, ukazuje na veliinu baterije 45-60 kWh.

U zavisnosti od godinjeg doba i poloaja sunca, primera radi u nekom gradu u Nemakoj koji nije poznat po mnogo sunanih dana, trebao bi prelazi 6-37 kilometara na solarnu energiju, a u sunanijim predelima znatno vie.

Problem za ovaj automobil predstavlja cena – investitori procenjuju da je potrebno ak 150.000 evra.Izvorni link

Slični artikli

Top