Stranica
Home > Auto > Novi detalji o nasledniku Lade Nive

Novi detalji o nasledniku Lade Nive


AvtoVAZ tvrdi da e novi model – zasnovan na konceptu Lada 4×4 Vision – ostati univerzalni SUV i da nee biti tek jo jedan u nizu danas veoma popularnih urbanih krosovera.Foto: Lada promo

Vlasnik brenda Lada, AvtoVAZ, uveliko radi na novom modelu 4×4, ali kako kae direktor kompanije, Fabien Gulmi, taj automobil nee se pojaviti na tritu jo par godina.

Kao osnova za naslednika vremenog, ali jo aktuelnog modela Lada 4×4 (kod nas i dalje poznatijeg po nekadanjem nazivu Niva) posluie koncept 4×4 Vision koji je prikazan na Sajmu automobila u Moskvi 2018.

Ovaj automobil ima karakteristine stilske detalju u obliku slova “X”, koji su tipini za Lade najnovije generacije, poput Veste.

Foto: Lada promo

Foto: Lada promo

AvtoVAZ je saoptio da e vozilo biti dugo 4,2 m i da e imati 5 vrata kao i zavidno odstojanje od tla, kako bi moglo da se kree i po najzahtevnijim terenima Iz istog razloga imae i kratke prepuste karoserije preko zadnjih i prednjih tokova, a bie sposobno da savlada velike napadne i silazne uglove prilikom kretanja po strmim padinama.

Prenosni odnosi menjaa bie prilagoeni potrebama za sporom vonjom niz nagibe, a automobil e biti postavljen na tokove veeg prenika.

Svemu tome treba dodati i savremena elektronska reenja i sisteme asistencije za automatizovanu optimalnu raspodelu snage na tokove koji najbolje prijanjaju na putnu podlogu.

Foto: Lada promo

Foto: Lada promo

Podseamo, jo uvek aktuelna Lada 4×4 (Niva), koja se proizvodi, uz manja ili vea tehnoloka unapreenja, ve 40-ak godina, dostupna je u verzijama sa 3 i 5 vrata.

Za pogon se koristi 4-cilindarski 1.7 benzinac sa 83 ks i 5-brzinskim manuelnim menjaem, a snaga se prenosi na sva 4 toka. Cena ovog automobila u Rusiji se kree od oko 519.000 rubalja (oko 7.100 evra).

Iako je tehnoloki prilino zastarela, Lada 4×4 se zahvaljujui niskoj ceni i praktinosti i dalje dobro prodaje na ruskom tritu. Prema podacima koje je izneo Autostat, u prva 4 meseca 2019. isporuen je 10.381 automobil to je za 2% vie nego u istom razdoblju 2018. godine.Izvorni link

Slični artikli

Top