Stranica
Home > Auto > Novi nestvaran brzinski rekord: Bugatti Chiron jurio 490 km/h! VIDEO

Novi nestvaran brzinski rekord: Bugatti Chiron jurio 490 km/h! VIDEO


Modifikovani Chiron Sport, koji je unapreen u Bugattijevoj fabrici, zabeleio je na test stazi u Nemakoj brzinu od ak 490,484 km/h.Foto: Bugatti promo

Samo par dana poto je Top Gear objavio video snimak vonje produkcijskog Chirona Sport na Volkswagenovoj test stazi Ehra-Lessien, tokom koje je kazaljka brzinomera stala na 423 km/h, sa iste piste stie nova brzinska senzacija.

Ovog puta na stazi se naao modifikovani Chiron Sport koji je razvio brzinu od preko 490 kilometara na sat! Za volanom je bio test voza Endi Volas, a rekord je zvanino verifikovala nemaka asocijacija TV. Pogledajte video:

Da bi postigao ovaj neverovatan rezultat, Bugatti se udruio sa ekspertom za konstrukciju supersportskih automobila – italijanskom kompanijom Dallara, i proizvoaem guma Michelin.

Kako pie Top Gear, tri kompanije su u poslednjih est meseci intezivno radile na unapreenju modela Chiron Sport kako bi sruili brzinsku barijeru od 300 milja na sat (482,8 km/h).

Kao rezultat njihovih napora, automobil je produen u zadnjem delu za 25 cm, a izvrene su i druge aerodinamike modifikacije ukljuujui uklanjanje adaptivnog krila zadnjeg spojlera sa produkcijskog vozila i ugradnju novog, fiksnog repnog spojelra. Osim toga, izvrene su promene i na sistemu oslanjanja i izduvu.

Foto: Bugatti promo

Foto: Bugatti promo

Suvozako sedite je izvaeno iz automobila, voza je dobio dodatne zatitne elemente poput specijalnog sigurnosnog sedita i zatitnog rol-bara, a izvrene su i odreene intervencije na smanjenju ukupne mase vozila.

Umesto standardnog Bugattijevog 8.0 W16 motora sa 4 turba i 1.500 ks, koji pokree produkcijski Chiron Sport, ugraen je onaj iz superskupocenog Buggatija Centodieci koji isporuuje 1.600 konjskih snaga.

Na kraju, treba napomenuti da je ovaj specijalni Chiron Sport oznaen od strane fabrike kao “jedinstveni prototip gotovo spreman za proizvodnju”, pa rekord za sada ne moe da se striktno odnosi na produkcijske automobile.

Podseamo, trenutno najbri produkcijski automobil na svetu je Koenigsegg Agera RS koji je 2017. u Nevadi postigao brzinu od 446,97 km/h. Ipak, to ne umanjuje znaaj ovog fantastinog rezultata Bugattija, a sledea brzinska barijera koju treba sruiti je ona od 500 km/h.

Foto: Bugatti promo

Foto: Bugatti promoIzvorni link

Slični artikli

Top