Stranica
Home > Auto > Propala prodaja najstarijeg Porschea zbog zabune voditelja aukcije

Propala prodaja najstarijeg Porschea zbog zabune voditelja aukcije


Najstariji preiveli Porsche i lini automobil Ferdinanda Porea – Typ 64 iz 1939, naao se prole sedmice na aukciji u Montereju a prognoza je bila da e dostii cenu od oko 20 miliona dolara, to je bio i minimalni iznos koji je oekivao prodavac.


Izvor: Autonet.hr, B92

Foto: RM Sothebys promo

Meutim, aukcija je odmah, neplanirano, poela od 30 miliona dolara. Voditelj je objavio taj iznos i on se pojavio na ekranu iza njega. Nedugo zatim cena je dostigla neverovatnih 70 miliona. Prisutni su izvadili mobilne telefone i poeli snimati aukciju automobila koji e uskoro postati najskuplji model ikada prodat na jednom javnom nadmetanju.

Foto: RM Sothebys promo

Foto: RM Sothebys promo

Na kraju, desilo se da su snimili jednu od veih blamaa u istoriji kue RM Sotheby’s. Naime, ispostavilo se da je voditelj aukciju navodno zapoeo sa 13, a ne 30 miliona i da je cena dostigla 17, a ne 70 miliona dolara.

Voditelj se pravdao svojim naglaskom, odnosno izgovorom, koji je izazvao zabunu oko cene, ali publici se ovo nije svidelo pa su mnogi nakon negodovanja odluili da napuste prostor u kome se odravala aukcija. S obzirom da je na kraju stvarna cena pre prekida aukcije bila ona od 17 miliona dolara, vozilo je ostalo neprodato.

Foto: RM Sothebys promo

Foto: RM Sothebys promo

Dodajmo i da je pre odravanja aukcije bilo kontroverzi oko samog vozila. Naime, ovaj automobil je proizveden od strane Ferdinanda Porea i na sebi ima znaku Porsche. Zato ga mnogi smatraju prvim Porscheom.

Sa druge strane ima i onih koji mu negiraju taj status, ukljuujui i oveka koji je za RM Sotheby’s pregledao vozilo pre aukcije. Naime, pomenuti strunjak je rekao da zbog toga to veina delova dolazi iz Volkswagena, FIAT-a i raznih drugih proizvoaa, on ovaj automobil “tehniki” ne smatra Porscheom.Izvorni link

Slični artikli

Top