Stranica
Home > Auto > Raj za automobile na struju: Imaju vie elektrinih punjaa nego benzinskih pumpi

Raj za automobile na struju: Imaju vie elektrinih punjaa nego benzinskih pumpi


Elektrini automobili pristiu u sve veem broju, pa mnoge evropske zemlje ubrzano razvijaju infrastrukturu za dopunu pogonskih baterija ovih vozila.Nissan Leaf (Foto: Nissan promo)

U nekim dravama gde se oekuje nagla ekspanzija automobila na struju ve vlada zebnja da postojea infrastruktura punjaa nee moi da zadovolji potrebe svih vozaa. Jedna od zemalja koja je poslednjih godina napravila veliki napredak u izgradnji stanica za dopunu baterija je Velika Britanija.

Prema najnovijim podacima koje je objavio Nissan, broj ovih punjaa ve je premaio broj postojeih benzinskih stanica. Naime, Britanci trenutno na raspolaganju imaju 9.300 lokacija na kojima vlasnici elektroautomobila mogu da dopune baterije na svojim vozilima.

Od tog broja, vie od 1.600 su brzi punjai koji omoguavaju da se elektrini automobili snabdeju strujom za krae vreme – od 0 do 80% kapaciteta za manje od jednog sata (u automobilima u kojima je to tehniki mogue).

Foto: Nissan

Foto: Nissan

Inae, broj elektrinih punjaa u Britaniji je u naglom porastu od 2011, kada ih je bilo svega par stotina.

Sa druge strane, broj benzinskih pumpi u ovoj zemlji se smanjuje i trenutno iznosi oko 8.400 stanica. U odnosu na 1970. godinu, smanjen je za ak 80%.Izvorni link

Slični artikli

Top