Stranica
Home > Auto > Revolucija u transportu IT gigant nabavlja 100.000 dostavnih vozila na struju

Revolucija u transportu IT gigant nabavlja 100.000 dostavnih vozila na struju


Amazon planira da potpuno elektrifikuje svoj vozni park.Foto: Amazon promo/Twitter

Amazon je jedna od prvih kompanija koja je investirala novog proizvoaa elektrinih vozila – ameriki Rivian. IT din je uloio ak 700 miliona dolara u ovu startap kompaniju, a sada namerava da pogura proizvodnju tako to e od nje naruiti ak 100.000 dostavnih vozila .

Do pre samo godinu dana gotovo niko u auto-industriji nije ni uo za ime Rivian. A onda je ovaj startap skrenuo panju svetske javnosti sa dva elektrina prototipa koja je predstavio na Sajmu automobila u Los Anelesu. U pitanju su bili pik-ap R1T i SUV R1S. U meuvremenu je Rivian privukao investitore kako bi pokrenuo serijsku proizvodnju ovih vozila, a meu njima i Amazon.

Upravo je jedan od Amazonovih potpredsednika – Dejv Klark, objavio na Tviteru vest o narudbini 100 hiljada elektrinih dostavnjaka, koju je ilustrovao renderom ovog vozila.

Oekuje se da e Rivian poeti da proizvodi ovo dostavno vozilo 2021, dok je poetak proizvodnje pik-apa i SUV-a predvien za 2020. godinu.

Amazon je saoptio da je pomenuta narudbina najvea ikada kada je re o ovoj vrsti privrednih vozila. U planu je da prvih 10.000 stigne na puteve do 2022. godine, a preostalih 90.000 do kraja 2030.

U Amazonu procenjuju da e uvoenjem elektrinih dostavnih vozila u narednoj deceniji smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 4 miliona tona, a ova kompanija istovremeno planira da do 2030. u potpunosti pree na obnovljive izvore energije za snabdevanje svojih poslovnih objekata.Izvorni link

Slični artikli

Top