Stranica
Home > Auto > Svetska premijera: Stigao je novi Nissan Juke FOTO/VIDEO

Svetska premijera: Stigao je novi Nissan Juke FOTO/VIDEO


Nissan je predstavio drugu generaciju svog potkompaktnog lajfstajl krosovera.Foto: Nissan promo

Kada se pojavio 2010. godine, Juke nije mogao da proe nezapaeno zahvaljujui svom nesvakidanjem i kontroverznom dizajnu – ili ste ga voleli ili jednostavno niste mogli da ga podnesete.

Nije samo spoljanjost automobila bila revolucionarna. Nissanov mali urbani krosover bio je i jedan od pionira danas u Evropi izuzetno popularnog “SUV-B” segmenta.

Foto: Nissan promo

Foto: Nissan promo

Gotovo deceniju kasnije, zaljubljenici u automobile ve su se privikli na dizajn ovog vozila, a originalni Juke je imao natproseno dug ivotni vek u poreenju sa veinom savremenih modela.

Druga generacije je predstavljena uoi poetka Salona automobila u Franfkfurtu, gde e ovaj model biti po prvi put izloen pred publikom. Novi Juke i dalje ima karkateristian izgled koji e ga initi prepoznatljivim na ulicama i siluetom podsea na prethodnika.

Foto: Nissan promo

Foto: Nissan promo

Ipak, ini se da je Nissan malo ublaio dizajn spoljanjosti u odnosu na prvu generaciju, a njegov izgled vie nije toliko revolucionaran jer su mu pojedini proizvoai u meuvremenu “ukrali ou” kada je re o stiliskim reenjima (kao to je na primer Toyota sa svojim modelom CH-R).

Jedno je sigurno – automobilska javnosti iz 2019. lake e prihvatiti i “svariti” dizajn modela Juke druge generacije, nego to je to bio sluaj sa originalnim automobilom iz 2010. kada su bili nepripremljeni za tako neto.

Foto: Nissan promo

Foto: Nissan promo

Nissan je saoptio da je novi model vei od prethodnika. Duina vozila je 4.210 mm, irina 1.800 mm, a visina 1.595 mm. Od toga e najvie profitirati putnici na zadnjim seditima koji e dobiti 58 mm vie prostora za noge i dodatnih 11 mm izmeu glave i krova.

Porastao je i prtljanik i to za 20%, pa e kupcima na raspolaganju biti 422 litara korisnog prostora u gepeku, ime je Juke postao praktiniji i upotrebljiviji za dua putovanja.

Zahvaljujui novoj Renault-Nissan CMF-B mehanikoj platformi (koju deli sa novim Renaultom Captur), Juke za 2020. laki je za oko 23 kg u odnosu na prethodnika.

Foto: Nissan promo

Foto: Nissan promo

Unutranjost je takoe u potpunosti preureena, a na komandnoj tabli dominira veliki 8-inni ekran miltimedijalnog sistema. Meu brojnim funkcijama su i Apple CarPlay i Android Auto koji obezbeuju jednostavnu integraciju smartfon telefona, bilo da us na Android ili iOS platformi.

Modernizacija novog modela obuhvata i gomilu sistema asistencije koji su postali standard u savremenim automobilma, a posebno treba istai Nissanov ProPilot sistem poluautonomne vonje.

Foto: Nissan promo

Foto: Nissan promo

U poetku e kupci moi da raunaju samo na jedan motor, a u pitanju 3-cilindarski 1.0-litarski turbo-benzinac sa 117 ks (87 kW) koji je uparen sa 6-brzinskim manuelnim ili 7-stepenim automatizovanim menjaem sa duplim kvailom. Pogon na prednje tokove je standardan, a dostupan je i opcioni pogon na sva 4 toka.

Novi Nissan Juke e se proizvoditi u Sanderlendu u Velikoj Britaniji, a u evropske prodajne salone e stii krajem novembra. Cena za sada nije saoptena.

Pogledajte promotivni video:Izvorni link

Slični artikli

Top