Stranica
Home > Auto > Usavravaju pneumatike u svemiru – B92.net

Usavravaju pneumatike u svemiru – B92.net


Goodyear e na Meunarodnoj svemirskoj stanici, u okviru projekta Amerike nacionalne laboratorije, testirati materijal koji se upotrebljava u izradi pneumatika. Steeno znanje donee naunicima i inenjerima nove injenice za dalji razvoj i poboljavanje performansi pneumatika za putnika vozila.Kompanija Goodyear najavljuje povratak u svemir gde e, u Amerikoj nacionalnoj laboratoriji koja deluje na Meunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), testirati sastavne delove svojih pneumatika. Naunici e, naime, u ambijentu mikrogravitacije prouavati nastajanje delia silike i tako istraivati uticaj upotrebe jedinstvenih oblika silike na poboljanje performansi pneumatika.

Predvieno je da Goodyear oprema za eksperiment krene prema Meunarodnoj svemirskoj stanici 21. jula, i to na svemirskom brodu SpaceX CRS-18.

Astronauti e testiranje silike u svemiru izvoditi istovremeno sa Goodyearovim naunicima u njihovim internim laboratorijama, a rezultati e biti poznati po povratku, kada inenjeri budu uporeivali rezultate oba testiranja.

Goodyear se vraa u svemir skoro pedeset godina od dana kad je 1969. godine vasionskom brodu Apollo 11 u njegovoj misiji na Mesec obezbedio veoma vane proizvode.

Saraivao je ve u pripremama na lansiranje – Goodyearove konice su pomagale da se rakete nameste na povrine za lansiranje, njihov sistem u motorima olakavao je cirkulaciju gasova, a izraen je takoe prozorski okvir komandnog modula i ploa na koju su bili montirani instrumenti za sletanje.

Kompanija je takoe dala svoj doprinos i kad se Apollo 11 po povratku na Zemlju spustio u okean – plovne vree izraene u Goodyearu drale su kapsulu sa astronautima u vertikalnom poloaju, a istovremeno su pneumaticima opremili kolica za prevoz opreme i uzoraka povrine Meseca.Izvorni link

Slični artikli

Top