Stranica
Home > Auto > uveni Bondov automobil prodat za rekordnih 6 miliona dolara VIDEO

uveni Bondov automobil prodat za rekordnih 6 miliona dolara VIDEO


Aston Martin DB5 verovatno je najpoznatiji model automobila koji je u nekom od filmova vozio britanski tajni agent 007.Foto: Aston Martin promo

Jedan od svega etiri primerka klasinog Aston Martina DB5 sa gedetima iz filma “Goldfinger” iz 1964. prodat je proteklog vikenda na aukciji kue RM Sotheby u Montereju za fantastinih 6.385.000 dolara.

Tako je nadmaena procena strunjaka koji su uoi prodaje predviali da e automobil dostii cenu izmeu 4 i 6 miliona, a ovaj filmski DB5 postao je najskuplji Bondov auto svih vremena.

Foto: Aston Martin promo

Foto: Aston Martin promo

Iako je ovaj model u javnosti proslavio film “Goldfinger”, prodati primerak nije korien na snimanju ovog ostvarenja, ali jeste u promotivne svrhe za sledei – “Thunderball” iz 1965. i imao je iste specifikaciji i dodatke kao onaj iz “Goldfingera”.

Foto: Aston Martin promo

Foto: Aston Martin promo

Automobil se moe regularno voziti po javnim saobraajnicama, a svi “filmski” dodaci su funkcionalni i mogu se koristiti vie puta, kau u Aston Martinu.

Meu njima su prednji i zadnji branik koji se produuju uz pomo hidraulinih komandi, zatim skrivena metalna ploa otporna na metke, koja se takoe izvlai pritiskom na dugme, kao i skrivene cevi mitraljeza i sistem mza aktiviranje dimne zavese.

Foto: Aston Martin promo

Foto: Aston Martin promo

Tu je naravno i uveni radarski sistem sa ekranom na centralnoj konzoli, kao i izmenjive registarske oznake. Inae, postupak restauracije i modifikovanja trajao je itave etiri godine.

U filmu “Goldfinger”, lik Dejmsa Bonda tumaio je on Koneri, a kako je specijalni Aston Martin DB5 izgleda na filmskom platnu, moete pogledati u sledeem insertu:Izvorni link

Slični artikli

Top