Stranica
Home > Auto > VB: Zabrana i za “hends-fri” telefoniranje u vonji?

VB: Zabrana i za “hends-fri” telefoniranje u vonji?


Britanski poslanici trae stroe ogranienje korienja mobilnog telefona u vonji, ukljuujui proirenje zabrane na “hends-fri” (hands-free) ureaje. Parlamentarni odbor za saobraaj smatra da upotreba bilo koje vrste mobilnog telefona u vonji moe da ima potencijalno katastrofalne posledice.


Izvor: euractiv.rs

Foto: Renault promo (ilustracija)

Poslanici se zalau za jo otrije kazne, “proporcionalne rizicima”, poto broj smrtnih sluajeva na putevima povezanih sa upotrebom telefona raste poslednjih deset godina. U 2017. na britanskim putevima bile su 773 rtve, ukljuujui 43 poginula, kao i 135 teko povreenih u sudarima u kojima je voza koristio mobilni telefon, preneo je Gardijan.

Mada su kazne za upotrebu mobilog telefona u vonji 2017. udvostruene, na est kaznenih poena u dozvoli i 200 funti, odbor je odluio da ih preispita, moda i povea. S obzirom na dokaze da telefoniranje u vonji ometa vozaa koliko i vonja pod dejstvom alkohola, odbor je saoptio da e vlada preispitati da li da proiri zabranu i na telefoniranje preko “hends-fri” ureaja.

Iako su poslanici svesni nekih praktinih izazova, preporuili su vladi da pokrene javnu raspravu o kriminalizaciji upotrebe “hends-fri” ureaja od strane vozaa.

Predsedavajua odbora, poslanica Lilijan Grinvud, rekla je da mnogi vozai nastavljaju da kre zakon i koriste mobilne telefone uprkos opasnostima.

“Poto korienje mobilnog telefona u vonji postaje drutveno neprihvatljivo kao vonja u alkoholisanom stanju, treba uloiti vie napora u edukaciju vozaa o rizicima i posledicama upotrebe mobilnog telefona za volanom”, rekla je Grinvud.

“Prekrioci takoe moraju da znaju da postoji veliki rizik da budu uhvaeni i da e snositi ozbiljne posledice”, upozorila je ona.

“Tu je i pogrean utisak da je ‘hends-fri’ bezbedan. Zapravo, svaka upotreba telefona odvlai vozau panju i vlada treba da razmotri mogunost da se zabrana odnosi i na ‘hends-fri”, istakla je Grinvud.

Organizacije automobilista RAC i AA podrale su poziv da se prispitaju zabrane i kazne.

“Prestupnici smatraju da su anse da ih uhvate minimalne. Nakon smanjenja specijalizovanih saobraajnih policajaca za treinu, za odvraanje od prestupa bilo bi dobro imati vie policajaca u automobilima iji bi cilj bili oni koji pokuaju da telefoniraju”, rekao je predsednik AA Edmund King.Izvorni link

Slični artikli

Top