Stranica
Home > Auto > Veliki Mercedesov promaaj kraj za X-klasu

Veliki Mercedesov promaaj kraj za X-klasu


Mercedes-Benz je uradio sve to je bilo potrebno da uspe kao model, ali za X-klasi jednostavno nije bilo mesta u svetu automobila.Foto: Mercedes-Benz promo

Uprkos pozitivnim kritikama prilikom debija, sjajnog V6 pogona i razmatranja V8 varijante, planiranja produene verzije, X-klasa e prestati da se proizvodi.

Kako prenosi Automotive News, razlog je jednostavan – slaba potranja. A Mercedes-Benz po kratkom postupku gasi sve to stvara nepotrebne trokove.

Tako jedna od rtava smanjenja trokova postaje i X-klasa, koja je prodata u samo 16.700 primeraka u Evropi, Australiji i Junoj Africi prole godine.

To je daleko od oekivanja zbog ega ne stvara dovoljno prihoda da bi opravdalo nastavak proizvodnje.

Foto: Mercedes-Benz promo

Foto: Mercedes-Benz promo

Osim toga, na ovu odluku donekle je verovatno uticalo i nesigurno okruenje, odnosno neizvesnost nastavka saradnje grupacije Daimler sa Renault-Nissan alijansom, koja je odigrala vanu ulogu u stvaranju X-klase.

Mercedesov prvi i verovatno jedini kamionet je u sutini bila blago prepravljena Nissan Navara sa popularnim logom u obliku zvezde sa tri kraja.

Foto: Mercedes-Benz promo

Foto: Mercedes-Benz promo

Pravljena u Barseloni, X-klasa nije uspela da ostvari zacrtanje ciljeve pre svega zbog visoke cene. U Nemakoj je ovaj luksuzni kamionet kotao oko 37.000 dolara, sa V6 motorom skoro 49.000.

Poreenja radi, najpopularniji pik-ap na svetu, uveni Fordov F-150 u Platinum seriji ima slinu cenu. Osim cene, problem su bili i fabriki kvarovi zbog kojih je Mercedes-Benz imao nekoliko opoziva.

Foto: Mercedes-Benz promo

Foto: Mercedes-Benz promo

Jedan od najokantnijih se odnosio na osvetljenje za noge (!) koje je moglo da olabavi i zaglavi se ispod pedale za konicu!

Da, dobro ste proitali – u vozilu koje kota vie od 40.000 evra. U Mercedesu od 40.000 evra.

Foto: Mercedes-Benz promo

Foto: Mercedes-Benz promo

Oigledno je da bi Mercedes trebalo da se dri onoga to mu ide dobro, luksuznih limuzina i SUV-ova.

Kao to to radi veliki rival BMW koji je svoj prvi kamionet napravio, tanije preradio samo za potrebe marketinga, a iskustvo Mercedesa e mu sigurno dodatno uvrstiti odluku da se ne uputa o slinu avanturu.Izvorni link

Slični artikli

Top