Stranica
Home > Auto > Vozili smo elektrini Jaguar: Veite se, poleemo! FOTO/VIDEO

Vozili smo elektrini Jaguar: Veite se, poleemo! FOTO/VIDEO


Vonja Jaguara podie adrenalin i predstavlja isto uivanje. Vonja elektrinog Jaguara je mnogo vie od toga.Jaguar I-Pace pokreu dva elektromotora svaki na po jednoj osovini automobila ukupne snage 400 ks. Obrtni moment je 700 Nm.

Tekst: Nenad osi; Foto: Aleksandar Kovaevi

Jaguar I-Pace, vlasnik titula evropskog i svetskog automobila 2019, prvi je premijum elektrini krosover/SUV koji je stigao na srpsko trite. Redakcija B92 Automobili imala je zadovoljstvo da se upozna sa ovim, po mnogo emu spektakularnim vozilom tokom krae vonje na centru NAVAK.

U pozivnici kompanije British Motors, domaeg uvoznika i prodavca vozila marki Jaguar i Land Rover, pisalo je da e pored modela I-Pace na stazi u Subotitu biti predstavljeni i redizajnirani Jaguar XE, kao i restilizovani Land Rover Discovery Sport, ali nije bilo dileme da je elektrini krosover sa 400 “konja” prva zvezda ovog dogaaja.

I-Pace je imao svetsku premijeru 2018. godine, kao prvi serijski model Jaguara na elektrini pogon. Ve naredne, 2019, pokupio je prestine nagrade za najbolji evropski i svetski automobil, to je svojevrstan kuriozitet. Proizvodi se u Gracu, u Austriji.

Sa Jaguarom I-Pace prvi put sam se susreo u martu, na Sajmu automobila u Beogradu. Rei da elektrini automobili u Srbiji i nisu neto popularni suvie je blaga konstatacija. Nae vozae modeli na struju gotovo uopte ne zanimaju.

Za to postoji vie razloga, a preovlauju oni ekonomski. Da se ne laemo – preskupi su.

Ipak, I-Pace je tada privlaio poglede posetilaca Sajma, to zbog svog dizajna, ali i znake brenda kome pripada. A da su imali priliku i da ga provozaju, verujem da bi se naprasno zaljubili u elektrine automobile.

Dimenzije (duina/irina/visina): 4682/2011/1565 mm. Meuosovinsko rastojanje: 2990 mm

Dimenzije (duina/irina/visina): 4682/2011/1565 mm. Meuosovinsko rastojanje: 2990 mm

Dok sam na stazi NAVAK ulazio u Jaguar I-Pace i podeavao vozaku poziciju i retrovizore pokuao sam da iz glave izbacim sve one negativne prie koje prate elektrine automobile.

Nisam eleo da mislim o tome koliko su oni skuplji od “obinih” (ovaj naroito, s obzirom da mu je poetna cena u Srbiji 92.134 evra sa PDV-om).

Nije me zanimalo ni to to je infrastruktura elektrinih punjaa u naoj zemlji tek u povoju, to kao stanar u viespratnici nemam uslova za dopunu baterija kod kue, a potpuno sam ignorisao i injenicu da naa drava i lokalne samouprave ne podstiu kupovinu automobila na struju.

Jaguar I-Pace koristi litijim-jonske baterije kapaciteta 90 kWh, a prema fabrikim podacima maksimalna autonomija u vonji kree se od 386 do 480 km. Sa druge strane, nezavisna amerika agencija EPA procenila je maksimalan radijus kretanja na 354 km. U Jaguaru kau da je za dopunu baterija od 0 do 80% maksimalnog kapaciteta potrebno 85 minuta, ako se koristi punja jednosmerne struje od 50 kW. U sluaju da se baterije dopunjavaju na brzom punjau od 100 kW, ovaj period smanjuje se na samo 40 minuta.

Nisam bio zabrinut ni zbog relativno male autonomije savremenih elektrinih modela – nije smak sveta ako na NAVAK-u ostanete bez struje u elektrinom Jaguaru, kao to bi to bilo negde u unutranjosti Srbije, jer su organizatori u saradnji sa vajcarskom kompanijom ABB instalirali brzi punja u okviru ovog kompleksa.

Dakle, zanimalo me je jedino kakav je oseaj voziti elektrini automobil sa 400 konjskih snaga i obrtnim momentom od 700 Nm, koji prema fabrikim specifikacijama do stotke stie za samo 4,8 sekundi.

Brojevi na papiru su jedno, a doivljaj za upravljaem neto sasvim drugo – nita od ovih podataka nije me toliko impresioniralo kao reakcija automobila na pritisak papuice “gasa”.

Ukoliko niste imali prilike da sednete za upravlja nekog od elektrinih automobila, vano je napomenuti da se oni voze slino kao “obina” vozila sa automatskim menjaem – imate komandu “D” za kretanje napred, “R” za rikverc, “N” (Neutral – ler) i “P” (runu ili parkirnu konicu).

U Jaguaru I-Pace ne postoji klasina ruica automatskog menjaa ve su sve ove komande rasporeene u vidu prekidaa na centralnoj kozoli, na dohvat desne ruke. Motor se takoe startuje pritiskom na dugme koje se nalazi sa desne strane volana.

Kompanija British Motors predstavila je na NAVAK-u i restilizovanu limuzinu Jaguar XE. Kako kau u britanskom proizvoau, ova sportska limuzina je dodatno unapreena, uz poboljani sistem oslanjanja i novi, bolji Jaguar Drive Control sistem. Automobil je ocenjen sa maksimalnih 5 zvezdica na EuroNCAP testu bezbednosti, ukljuujući zatitu putnika i peaka. XE je takoe opremljen nizom aktivnih sistema bezbednosti, ukljuujući i automatsko koenje u sluaju opsanosti od sudara. Ovaj automobil dostupan je na srpskom tritu po poetnoj ceni od 38.990 evra.

Prvi deo test vonje odvijao se na stazi. Vezujem pojas, pritiskam “D” dugme, desno stopalo sa konice prebacujem na “gas” – i zabava moe da pone. Prvo to primetite je odsustvo buke motora – uje se samo blago zujanje elektromotora, zvuk kotrljanja tokova i, pri veim brzinama, otpor vazduha.

Ubrzo po polasku shvatate i da je, za razliku od obinih automobila sa “automatikom”, ubrzanje praktino linearno. Nema onih kratkotrajnih zastoja zbog promena stepena prenosa – jer njih i nema. Samo ravnomerno i snano, ali ne i neprijatno ubrzanje, dokle god pritiskate papuicu.

A nain i intezitet ubrzanja zaista podsea na rulanje aviona pred poletanje, samo bez zagluujue buke mlaznih motora. ak se pri neto otrijem pritisku na “gas” prednji deo karoserije Jaguara blago izdigne, kao da auto eli da poleti.

Kvake se uvlae u vrata automobila

Kvake se uvlae u vrata automobila

Ako negde moete da isprobate maksimalne performanse ovog automobila, onda je to na stazi, u kontrolisanim i bezbednim uslovima. U tom smislu, brzine kojima je I-Pace u stanju da prolazi kroz krivine na NAVAK-u zaista su neverovatne. Pritom se ni u jednom trenutku ne pribliavate njegovim krajnjim mogunostima – automobil se zaista kree “kao po inama”.

Iako I-Pace kao klasian krosover ima neto vie odstojanje od tla, teite je postavljeno veoma nisko zahvaljujui masivnim pogonskim baterijama od 800 kg koje se nalaze u podu vozila. Ova karakteristika, uz nesebinu pomo elektronike i sistema oslanjanja, pomae da se kabina skoro uopte ne naginje u krivinama.

Prostrana i komforna putnika kabina

Prostrana i komforna putnika kabina

Na stazi NAVAK u Subotitu predstavljen je i novi model iz ponude Land Rovera, redizajnirani Discovery Sport. Kao najmanji Land Rover u ponudi ovaj SUV kota od 39.990 evra.

Drugi deo testa odvijao se na oblinjim lokalnim putevima, gde smo na razliitim kolovoznim podlogama (od dobre asfaltne, preko puta prepunog zakrpa, pa do “kocke”) mogli da uporedimo ponaanje automobila i ogibljenja.

Pokazalo se da je vonja Jaguara I-Pace prilino udobna ak i kada se kreete po putu loijeg kvaliteta – veliki tokovi i sistem oslanjanja sa lakoom “peglaju” sve neravnine, a za komfor u kabini zasluno je i veliko meuosovinsko rastojanje od gotovo 3 metra.

I ponovo su primetni odsustvo buke motora, blagi um strujanja vazduha (koeficijent otpora vazduha je samo 0,29) i zvuk koji dolazi od kotrljanja tokova.

Iako je vonja elektrinog Jaguara u sutini slina vonji “obinog” automobila sa automatskim menjaem, postoji jedna bitna razlika. U svakodnevnoj vonji pedalu konice koristiete znatno ree nego inae. Veinu vremena zapravo se koristi samo “gas”.

Poenta je u tome da se poputanjem papuice “gasa” zapravo aktivira rekuperacija, odnosno proces pretvaranja kinetike energije u elektrinu pa I-Pace poinje da koi elektromotorom. Ovo reenje se pokazalo vrlo efikasnim i brzo se na njega priviknete.

Konicu sam na testu koristio retko i to uglavnom kada je bilo potrebno naglo usporiti ili potpuno zaustaviti auto. Samim tim, desna noga se manje zamara u vonji, jer se ree prebacije sa “gasa” na konicu i obratno, a tede se i komponente konog sistema.

Koficijent otpora vazduha je svega 0,29

Koficijent otpora vazduha je svega 0,29

Za kraj testa organizatori su sauvali pravu poslasticu – “drag” trku na dugakom pravcu staze. “Moj” elektrini Jaguar stao je na crtu Jaguaru F-Pace sa konvencionalnim pogonom.

Dovoljno je samo rei da je F-Pace ostao toliko daleko iza da sam pomislio da je njegov voza odustao od trke. Ali nije – obojica smo stisnuli “gas” do kraja.

Maksimalna brzina je elektronski ograniena na 200 km/h

Maksimalna brzina je elektronski ograniena na 200 km/h

Ako su elektrini automobili zaista budunost auto-industrije, onda je oekujem sa nestrpljenjem. Naravno, neemo svi voziti model od 100.000 evra, kao to je I-Pace.

Iako ovaj elektrini model spada u klasu luksuznih, obinom oveku teko dostinih automobila, ipak nam je pokazao prednosti vozila na struju – odsustvo buke u kabini i lakoa sa kojom se vozi samo su neke od njih (da i ne govorimo o smanjenju zagaenja vazduha u urbanim sredinama).

Automobili kao to je Jaguar I-Pace nagovetavaju da bi, uz odreena unapreenja, elektrini pogon za par decenija mogao da postane dominantan u drumskom saobraaju – ako ne kod nas, onda bar u Evropi.

Pogledajte kratki video sa promocije Jaguara I-Pace i osetite deli atmosfere sa NAVAK-a:Izvorni link

Slični artikli

Top