Stranica
Home > Auto > VW i BMW investiraju u najveu evropsku fabriku litijum-jonskih baterija

VW i BMW investiraju u najveu evropsku fabriku litijum-jonskih baterija


Dva nemaka auto-giganta pomoi e svojim sredstvima izgradnju pogona u Nemakoj u kome e se izraivati baterije za njihove elektrine automobile.Foto: Volkswagen promo

Kompanija Northvolt, koja stoji iza ovog projekta, saoptila je u sredu da je obezbedila investicije u vrednosti od oko milijardu dolara za izgradnju prve fabrike koja e se nalaziti u vedskoj, dok je za drugo postrojenje u ijem finansiranju uestvuju Volkswagen i BMW odreena lokacija u Donjoj Saksoniji, u Nemakoj.

Izgradnja fabrike baterija u vedskoj poee u avgustu, a u punom kapacitetu ovaj pogon proradie 2021. godine. Poetni kapacitet postrojenja je 16 GWh litijum-jonskih baterija godinje.

Poreenja radi, Teslina Gigafabrika 1 u Sjedninjenim Dravama imala je u 2018. kapacitet od oko 20 GWh, a u planu je njegovo poveanje. Northvolt takoe planira da kasnije proiri kapacitete svoje fabrike na najmanje 32 GWh.

Pomenuto, drugo postrojenje, koje e se nalaziti u Nemakoj, i koje jednim delom finansiraju Volkswagen i BMW, bie zavreno krajem 2023. ili poetkom 2024, kada e u njemu poeti proizvodnja pogonskih baterija za elektrine automobile.

Foto: Northvolt promo

Foto: Northvolt promoIzvorni link

Slični artikli

Top