You are here
Home > Društvo > Ekspertsko mišljenje o Ivermektinu

Ekspertsko mišljenje o Ivermektinu

Fallback Image


Dekanski kolegijum Medicinskog fakulteta objavio je eksperstko mišljenje o “Ivermektinu” u kome se ističe da ovaj lek za životinje nije efikasan u borbi protiv kovida 19.

Fakultet je objavio svoj zvanični stav o upotrebi Ivermektina pošto je, kako je najavio, zatražio ekspertsko mišljenje od Kilnike za infektivne bolesti, Instituta za mikrobiologiju i Institura za farmakologiju.

– Zbog brojnih komentara koji su se u poslednje vreme pojavljivali u medijima vezano za primenu preparata “Ivermektin” u lečenju Covid – 19 infekcije, Dekanski kolegijum Medicinskog fakulteta u Beogradu je smatrao da naš Fakultet, kao ustanova najvišeg nacionalnog značaja, treba da reaguje. U sledećem delu teksta integralno su prikazana ekspertska mišljenja rukovodstva Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, kao i Kolegijuma Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koji su na naš zahtev efikasno odgovorili. Podsećamo da je Agencija za lekove i medicinska sredstva jedina institucija koja je ovlašćena za izdavanje dozvola za stavljanje u promet isključivo kvalitetnih, bezbednih i efikasnih lekova i medicinskih sredstava – navodi se na sajtu fakulteta.

Klinika za infektivne bolesti: Ivermektin samo za lečenje tropskih parazita

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti istakli su da je “Ivermektin” u infektologiji “dobro poznati parazitni lek čija je upotreba uglavnom ograničena samo na lečenje tropskih parazita za koje ne postoje drugi efikasni preparati i da se koristi u retkim dermatološkim indikacijama”.

Kako su naglasili, do sada sprovedene kliničke studije koje ispunjavaju bar minimum kriterija objektivnosti o efikasnosti i sigurnosti, nisu pokazale efikasnost “Ivermektina”, kako u lečenju tako i u prevenciji kovida 19.

-Lek se ne nalazi ni u jednom objavljenom terapijskom Protokolu bilo koje zemlje, čiji su Protokoli dostupni pretraživanju, uključujući i našu – stoji, između ostalog, u saopštenju Klinike za infektivne i tropske bolesti.

Institut za mikrobiologiju: Nema pouzdanih dokaza o efektu “Ivermektina”

Na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju naglasili su da dostupne naučno utemeljene analize ukazuju na značajne metodološke greške i stručne nedoslednosti studija o kliničkoj primeni “Ivermektina” pa čak i težnju ka iskrivljavanju činjenica i prikazivanju lažnih rezultata.

-Prema trenutno važećem stavu SZO, kao i drugih stručnih tela i organizacija (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD- CDC, Evropska medicinska agencija – EMA) nema pouzdanih dokaza o efektu “Ivermektina” na smanjenje smrtnosti i obolevanja od bolesti kovid 19 i jedini dozvoljen način primene ovog leka u čečenju kovida 19 je u okviru kontrolisanih kliničkih studija – kažu, između ostalog, na ovom institutu.

Ekspertsko mišljenje Klinike za infektivne bolesti o “Ivermektinu” možete u celosti pogledati ovde, a stav Instituta za mikrobiologiju i imunologiju ovde.

Ko su “Ivermektin lekari?

Inače, poslednjih nedelja “Ivermektin” kao lek u borbi protiv korone promoviše bizarna vajber grupa koja broji više od 11.000 članova na čelu sa pojedinim lekarima i profesorima Medicinskog fakulteta koji protivzakonito propagiraju ljudsku upotrebu preparata za životinje u borbi protiv pandemije.

Valentina Arsić Arsenijević

Foto: K1 Televizija / youtube

Valentina Arsić Arsenijević

Jedna od njih je Valentina Arsić Arsenijević koja je do juče bila superadministrator na viber grupi “Ivermektin”, ali je pobegla iz te “zajednice” pošto je saznala da su eksperti dve katedre Medinskog fakulteta dostavili zvanično obaveštenje dekanu fakulteta Lazaru Daviidoviću da Ivermektin ne treba primenjivati za prevenciju i lečenje kovida.

Pored sada već bivše “Ivermektin lekarke” Valentine Arsić Arsenijević, vrlo često se u mračnim antivakserskim krugovima pominje i prof. dr Drago Đorđević vanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu koji ne samo da je član pomenute grupe, već i organizacije “Lekari i roditelji za nauku i etiku” i to kao vodeći u njihovom bizarnom “timu za nauku”.

Bjelaković smenjen zbog promovisanja Ivermektina

Bojko Bjelaković

Foto: Twiter / Drustvene mreze

Bojko Bjelaković

Podsetimo, dr Bojko Bjelaković iz Niša, smenjen je pre nekoliko dana sa funkcije načelnika Odeljenja za kardiologiju na Klinici za pedijatriju KC Niš, upravo zbog svog istupanja povodom korišćenja leka “Ivermektin” za obolele od kovida, kao i učešća u opasnoj vajber grupi.

Na sajtu organizacije “Lekari za nauku i etiku” njegovo ime se pojavljuje uz ime prof dr Valentine Arsić Arsenijević u “timu za nauku”, a administrator tog tima je niko drugi do dr Nada Gladović – jedna od najglasnijih govornika na antivakcinalnim protestima koji se održavaju u Beogradu gde famozno nastupa sumnjiva grupa ljudi remeteći javni red i mir. Upravo Gladović bila je pred kućom doktora Predraga Kona i preko megafona pozivala na linč lekara članova Kriznog štaba nazivajući ga “Mengele”.

Još jedan od članova koji se nalazi u ivermektin vajber grupi i kao član organizacije “Lekari za nauku i etiku” je prof. dr Jovan Antović, hematolog koji radi u Švedskoj na njihovom institutu Karolinska.

Za kraj, u timu za nauku ove opskurne organizacije nalazi se i prekaljena histerična antivakserka prof. dr Mila Alečković, klinički psiholog i profesorka koja je odavno poznata po svom problematičnom delovanju i promovisanju poznatih antivakserskih parola ali i sumanutih teorija zavere.Izvor

Similar Articles