You are here
Home > Društvo > Hemioterapija u Valjevu nije obustavljena, citostatik koji je nedostajao stigao na onkologiju

Hemioterapija u Valjevu nije obustavljena, citostatik koji je nedostajao stigao na onkologiju

Fallback Image


Objava koja je na pojedinim društvenim mrežama podigla pravu uzbunu u Valjevu, a glasi da je u Opštoj bolnici u ovom gradu “na odeljenju onkologije prekinuto do daljeg davanje hemioterapije zbog korone”, srećom, nije tačna.

Jedan korisnik Tvitera, naime, uz ovu informaciju o “prekidu davanja hemioterapije pacijentima”, dodao je i komentar – „Bravo neka ljudi pomru tako će ispasti da ih je više umrlo zbog korone“, što je izazvalo poplavu najrazličitijih komentara i reakcija.

Međutim, kako je “Blicu” rečeno u Opštoj bolnici u Valjevu, u pitanju je dezinformacija, najverovatnije plasirana zbog nestašice jednog od citostatika koja je u međuvremenu rešena.

– Naime, na nivou cele države došlo je do nedostatka ciklostatika pod imenom oksaliplatina. To je lek koji ulazi u sastav određenih hemioterapijskih protokola. Samim tim što ga država nije obezbedila i mi smo bili u nedostatku tog leka . U tom smislu bio je zastoj u trajanju od par dana u davanja tog leka, ali je on stigao i već se daje pacijentima – – kaže načelnica Odeljenja onkologije valjevske bolnice dr Aleksandra Milutinović.

Pacijenti su, dodaje, pozvani i svi koji su bili planirani da prime tu terapiju su je i dobili.

– Sve vreme od kako traje epidemija korona virusa i dnevna bolnica i ambulanta onkologije su radile. Hemioterapije nisu prestajale sa radom, a pacijenti ni u jednom momentu nisu bili uskraćeni za terapiju – naglašva dr Milutinović.

Po njenim rečima, objava koja se pojavila na društvenoj mreži o “prekidu davanja hemioterapije zbog korone”, kada je već nedostajući citostatik nabavljen i počeo da se daje onkološkim pacijentima, “očigledno je zlonamerna”.

– Mi imamo odličnu načelnicu bolničke apoteke, farmakologa koja zaista reaguje na vreme i onda kada primetimo da nekog leka ima u manjim količinama, ona odmah unapred reaguje i lek stiže, a imamo i zalihe lekova. To što ovog leka nije bilo u državi to nije naš problem, ona se potrudila i odmah smo ga dobili – ističe dr Milutinović.

Ona zaključuje da se svi protokoli hemioterapije u bolnici u Valjevu odvijaju bez problema i odlaganja, “tako da pacijenti nemaju razloga za zabrinutost”.Izvor

Similar Articles

Top