You are here
Home > Društvo > Kako je NAJVEĆA SRAMOTA SRBIJE postala mesto za ponos (FOTO)

Kako je NAJVEĆA SRAMOTA SRBIJE postala mesto za ponos (FOTO)

Fallback Image


Za neupućene koji će uskoro ka Prijepolju iz pravca Priboja i Nove Varoši – zeleni breg između magistrale i reke Lim na samom ulasku u grad, ispod koga je drvored tuja, do juče je bio možda i najveće ruglo u Srbiji.

Srećom po sve, naročito Prijepoljce, više nije. Nesanitarna deponija Stanjenvine pretvorena je u zelenu oazu.

Do pre par meseci ovde su dizala brda smeća. Lagerovalo se 30-40 tona đubreta svakodnevno, pa se zbog nedotatka prostora u širinu smeće slagalo uvis. Stanjevine su neretko gorele, meštani naselja Zalug sa druge strane Lima žalili se se na nesnosne neprijatne mirise, reka je u dane velikog vodostaja potkopavala telo deponije i smeće nosila u Potpećkog jezero i preko brane ove hidroakumulacije dalje u Drinu.

Uređena povšina umesto rugla: Ovako danas izgleda mesto nekadašnjeg rugla

Foto: Vladimir Lojanica / RAS Srbija

Uređena povšina umesto rugla: Ovako danas izgleda mesto nekadašnjeg rugla

Pre oko godinu dana poslednji kamion je istovario smeće na prijepoljsku deponiju. A koliko ga je ovde bilo govori podatak da su Stanjevine otvorene krajem 60-ih prošlog veka od kada je otpad ovde dovožen do 1990. Posle toga Prijepoljci su koristili deponiju komšijskog Priboja, ali sve do 1999. kada je NATO srušio most u Bistrici. Od tada do novembra prošle godine Prijepoljci su bili ponovo upućeni na svoju deponiju.

U saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine pristupilo se sanaciji deponije.

– Projektom je bilo predviđeno da se na mestu deponije izvrši prvo prikupljanje, odnosno formiranje tela deponije od čak 5,5 hiljada kubika raznog kombinovanog otpada, zatim je nasuto preko 10 hiljada kubika različitih materijala za prekrivanje tela deponije kao što je nepropusna folija, geosintetička glina. Četiri hiljade kvadrata je ozelenjeno travom, posađeno je 300 tuja, ugrađeno je 13 biotrnova, odnosno izvoda za deponijske gasove, postavljene su dve kapije – izjavio je Esad Hodžić, zamenik predsednika Opštine Prijepolje i vođa projekta sanacije deponije Stanjevine.

Zelena oaza na mestu nekadašnje deponije

Foto: Vladimir Lojanica / RAS Srbija

Zelena oaza na mestu nekadašnje deponije

Vrednost izvedenih radova, mada je posao bio ugovoren na 39,2, iznosio je 34,5 miliona dinara. Ceo projekat sanacije deponije je finansiran iz budžeta Prijepolja, dok je resorno ministarstvo vodilo projekata i napravilo plan sa za deponovanje prijepoljskog otpada na deponiju Druglići kod Priboja.

-Najvažnije je da na ulasku u grad sklonjeno ruglo koje je bilo velika sramota za našu opštinu, ali i za celu Srbiju, i da je na tom mestu površina za ponos svima nama koji smo učestvovali u tome – kazao je Hodžić.

U mestu Banjica na teritoriji Nove Varoši gradi se transfer stanica u kojoj će se prikupljati otpad iz ove opštine, Prijepolja, Priboja i Sjenice, a zatim odavde presovan slati na regionalnu deponiju “Duboko” kod Užica čije telo je prošireno sredstvima ministarstva.Izvor

Similar Articles

Top