You are here
Home > Društvo > Kazne za nepoštovanje su PAPRENE

Kazne za nepoštovanje su PAPRENE

Fallback Image


U Srbiji će se danas saobraćaj odvijati po uglavnom suvim kolovozima i umerenog intenziteta van gradskih sredina.

Po kotlinama, pored reka i u planinskim predelima jugozapadne, istočne i jugoistočne Srbije magla na pojedinim deonicama otežava vožnju, saopštio je AMS S.

Pema poslednjim informacijama dobijenim od JP ” Putevi Srbije”, na naplatnim stanicama nema zadržavanja vozila.

Prema informacijama Uprave granične policije, dobijenim u 5:15 časova, kamioni na Gradini, na izlazu, čekaju 120, Batrovcima 120, Šidu 60 minuta, prenosi Tanjug.

Od danas zimske gume

Od danas, 1. novembra, do 1. aprila naredne godine, po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, ukoliko se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica, vozači moraju imati sva četiri zimska pneumatika, podsetio je Auto-moto savez Srbije.

Na gazećem sloju dubina šara ne sme biti manja od četiri milimetra, a u prtljažniku, van grada morate uvek imati lance.

-Montirajte ih samo na pogonske točkove, tamo gde na kolovozu ima snega i gde je postavljen saobraćajni znak, saopštio je AMS S.

Zimskim pneumaticima se smatraju oni koje imaju oznaku “M+S”, „Snow Winter” i dr. Postoje i letnje gume sa šarom dubljom od četiri mm, ali takve u zimskim uslovima vožnje nisu dozvoljene, dodaje se u saopštenju.

Kako piše Telegraf, cena su ove godine, čini se, nešto više u odnosu na prethodnu, pa za zamenu i balansiranje sva četiri pneumatika, u proseku, treba izdvojiti između 1.500 i 3.000 dinara. Cene, svakako, mogu biti i veće u zavisnosti od dimenzija točkova i vrste felni.

zimske gume_231115_RAS foto Vladimir Zivojinovic

Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

zimske gume_231115_RAS foto Vladimir Zivojinovic

Kada je o cenama zimskih pneumatika reč, one počinju od već oko 3.000, pa do preko 20.000 dinara za zimske gume većih dimenzija poznatijih brendova. Generalno, možemo reći da se cene zimskih guma najčešće korišćenih dimenzija (onih za felne od 14 i 15 cola) kreću između 4.000 i 6.000 dinara po komadu, u zavisnosti od brenda, dimenzija i tipa vozila za koja su namenjene.

Takođe, u periodu od 1. novembra do 1. aprila, na putevima izvan naseljenih mesta, obavezno je u vozilu imati lance ili “čarape” za točkove, odnosno neko propisano sredstvo za povećanje otpora pneumatika.

Kada na kolovozu ima snega, lanci se montiraju na pogonske točkove, na onim saobraćajnicama na kojima je njihova upotreba označena kao obavezna. Za kretanje naseljenim mestima vozila ne moraju imati lance na točkovima, piše Telegraf.

Zašto zimi menjamo gume?

Stručnjaci upozoravaju da letnje gume na temperaturi ispod 7 stepeni Celzijusa gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje za asfalt.

Takođe, njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od propisanog traga koji ostavljaju zimski pneumatici.

Veća dubina šara zimskih guma glavni je razlog za to što čak i najjeftiniji zimski pneumatici i do četiri puta bolje prijanjaju za podlogu nego letnji.

Šare zimskih guma su oblikovane tako da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu “akvaplaninga” (pojava kada vozilo svojom težinom ne može da istisne vodu sa puta ispod guma, pa dolazi do odvajanja vozila od podloge).

Zimski pneumatici su bezbedniji za upotrebu u propisanom periodu čak i kada su kolovozi suvi, naročito pri temperaturama nižim od 7 stepeni. Takođe, konstrukcija metalnog kostura zimske gume tvrđa je i otpornija na mehaničke udarce.

Kolike su kazne ako ih ne zamenimo?

Kazne za vožnju sa letnjim gumama na točkovima zimi mogu biti – zaista paprene! To znači da vas vožnja saobraćajnicama na kojima ima snega, poledice ili leda može koštati:

  • od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica,
  • od 60.000 do 800.000 dinara za pravna lica,
  • od 30.000 do 200.000 dinara za preduzetnike.

U slučaju da vozilo koje na točkovima nema sve četiri zimske gume izazove saobraćajnu nezgodu ili nesreću – ono se tretira kao tehnički neispravno. U tom slučaju, iznosi propisanih kazni mogu da budu još veći budući da vlasnik i/ili vozač snose kompletan iznos načinjene štete.

U slučaju nezgode u kojoj nema povređenih ali je načinjena manja materijalna šteta, vozač proglašen krivim moraće da plati između 20.000 i 40.000 dinara, ili da odluži kaznu do 45 dana zatvora. Međutim, ukoliko je neko u takvom udesu pretrpeo lakše telesne povrede, vozač koji je izazvao nesreću može biti kažnjen sa do 3 godine zatvora.

U slučaju težih povreda, vozaču preti kazna od jedne do 8 godina zatvora. Međutim, ukoliko dođe do smrtnog ishoda, propisana kazna zatvora može da iznosi između dve i 12 godina.Izvor

Similar Articles

Top