You are here
Home > Društvo > KO JE ČOVEK KOJI JE “POKORIO” SLAGALICU? Ivan je sada postao rekorder omiljenog srpskog TV programa, time je nastavio svoj ZVEZDANI NIZ u kvizovima, a evo šta kaže kako je sve počelo

KO JE ČOVEK KOJI JE “POKORIO” SLAGALICU? Ivan je sada postao rekorder omiljenog srpskog TV programa, time je nastavio svoj ZVEZDANI NIZ u kvizovima, a evo šta kaže kako je sve počelo

Fallback Image


Valjevac Ivan Manić – pobednik je poslednjeg ciklusa „TV Slagalice“. Prošle godine je u kvizu „Stigni me ako znaš“ osvojio pola miliona dinara, a u „Poteri“, sa ekipom 900.000 dinara, što je tada bio rekord kviza. Proveravali smo kako je biti zvezda na osnovu znanja?

Po zanimanju je profesor engleskog jezika, ali u Medicinskoj školi u Valjevu na svoj način, primerima iz života, predaje i građansko vaspitanje i radi u školskoj biblioteci.

Po zanimanju je profesor engleskog jezika, ali u Medicinskoj školi u Valjevu na svoj način, primerima iz života, predaje i građansko vaspitanje i radi u školskoj biblioteci.

Ivan Manić je i pevač u rok bendu. Ne mora od toga da živi ali voli rokenrol. Ponekad zapeva na času, misli da uz pesme na engleskom, đaci najlakše uče.

Priznaje, novac se lakše zaradi u kvizu nego za katedrom.

„Zaradio jesam, ali ne mogu da zaradim ono što sam zaradio radeći sa ljudima. I građansko vaspitanje, biblioteka i engleski i sve ono čime se generalno bavim, i aktivizam, meni su važnije od toga, zaista nije floskula“, kaže Manić.

Temelj znanja izgradio je u detinjstvu. Neki sad prelistavaju enciklopedije, a on je uz Dečje sveznanje naučio da čita pre polaska u školu.

„Zašto sam počeo da se bavim kvizovima? Zato što mi je majka kupovala uglavnom enciklopedije kad smo bili deca. I zato što otac već petnaestak godina uporno insistira da to probam. Na kraju se desilo tako da sam se za jedan kviz prijavio sam, za drugi me je prijavila kćerka, a treći – to je bila stvar niza“, ističe pobednik Slagalice.

Uveren je da je svako znanje moć a kvizove vidi i kao sjajnu platformu za učenje.

„Sviđa mi se činjenica da mirišem knjige. Ali ne mogu da kažem da mi je to bio neki izvor baš za pripremanje. Dvadeset prvi je vek. Sve je na Jutjubu. Ako imate dovoljno vremena, nastavnici mogu da ga imaju tokom raspusta. Gledao sam gomile starog materijala kvizova, poput Potere, Stigni me ako znaš, Slagalice. I to je ne samo dobra priprema u smislu materijala nego i tehnike igranja kviza“, navodi Manić.

U tri kviza, računajući i Slagalicu zaradio je godišnju profesorsku platu. Ipak, za njega, bolja stvar od svega je privlačenje pažnje ljudi.

„Nije zanemarljiva novčana nagrada, nije ona koja menja život u tom smislu. Meni je sad, čini mi se, najvažnije ta zaista nepodeljeno pozitivna reakcija ljudi, pogotovu sugrađana. Nisam to očekivao. Pre Slagalice sam bio u Poteri i Stigni me ako znaš, ali ova pažnja koja je ovo izazvala je zaista frapantna“, kaže Manić.

Profesor engleskog, bez stalnog zaposlenja, trudi se da ostane na zemlji. Veliku popularnost koristi da deci objasni koliko je važno svako znanje, ali i da skrene pažnju na lokalne ekološke teme.Izvor

Similar Articles

Top