You are here
Home > Društvo > NAJNOVIJI KORONA PRESEK Sve brojke u padu

NAJNOVIJI KORONA PRESEK Sve brojke u padu

Fallback Image


U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 10.799 osoba, od kojih je pozitivno 1.015 dok je, nažalost, 28 osoba preminulo.

Na respiratorima je 135 pacijenata.

Podsetimo, juče je od ukupno 13.539 testiranih, njih 1.199 bilo pozitivno, dok je nažalost 30 osoba preminula. Na respiratorima je bilo 140 pacijenata.

Iako u Srbiji već tri nedelje pada broj slučajeva korona virusa, to ne znači da smo van opasnosti, izjavio je direktor Kancelarije SZO za Srbiju i izlaslanik za Zapadni Balkan doktor Fabio Skano.

Skano je za RTS rekao da Srbija treba da se pripremi za omikron soj kako bi se izbegao budući talas.

Fabio Skano

Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija

Fabio Skano

– Ono što znamo jeste da se širi brže, što znači da će biti sve više slučajeva. Što se tiče bolesti, SZO je veoma zabrinuta zbog toga što ljudi tretiraju omikron kao blag, ali je veoma prenosiv i to će povećati broj pacijenata i opteretiti zdravstveni sistem. Najvažnije stvari su vakcinacija, buster doza, nošenje maski, provetravanje i lečenje kada se na žalost neko razboli – kazao je Skano.

Kako je dodao, u regionu Evrope vidimo pad broja slučajeva, ali situacija nije ista u 53 zemlje.

– Dolazi nam i omikron i videli smo da postaje dominantan u okruženju kao što je Kopenhagen i gradovi u Ujedinjenom Kraljevstvu. U Srbiji imamo situaciju u kojoj već tri nedelje pada broj slučajeva, ali to ne znači da smo van opasnosti. Naprotiv, treba da se pripremimo pre svega za omikron, da izbegnemo budući talas – naveo je Skano..Izvor

Similar Articles

Top