You are here
Home > Društvo > Nema mesta opuštanju, inovativni lekovi biće prekretnica ove pandemije

Nema mesta opuštanju, inovativni lekovi biće prekretnica ove pandemije

Fallback Image


Omikron je manje opasan od delta soja korona virusa, tvrdi dr Entoni Fauči. On se poziva na prve izveštaje o novom soju i kaže da su oni važni naučnicima pre nego što donesu zaključak.

Da li ovi rezultati daju razlog za optimizam i da li je novi soj stigao u Srbiju, pitanja su na koja je ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1 dao dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

– Trenutno imamo više od 1.000 obolelih od korone dnevno, i to je ozbiljna brojka koja ukazuje na to da nema mesta opuštanju – rekao je dr Đerlek u „Uranku“. – I dalje je na delu ozbiljna borba i naš zdravstveni sistem spreman je da u toj borbi istraje. Kod mene provejava optimizam da će 2022. biti mnogo povoljnija godina, jer se nadam da će i ova kao i sve druge pandemije oslabiti nakon dve godine. I naučnici se trude da nam budu dostupne efikasne vakcine i inovativni lekovi.

Kada je o lekovima reč, Đerlek je kazao da ćemo ih u Srbiji imati tokom ovog meseca.

– Inovativni lekovi će biti prekretnica u borbi sa virusom korona. Nama do kraja decembra stiže 10.000 doza „molnupiravir“ leka kompanije „Merk“, kao i „Fajzerov“ lek – najavio je Đerlek na K1.

Omikron soj još uvek nije registrovan u Srbiji, ali državni sekretar kazao je da će on sigurno stići.

– Nalazimo se u „obruču“, jer je omikron registrovan u Rumuniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Korona nas stalno iznenađuje i moramo biti spremni za najgori scenario. Ni delta soj u početku nije davao tešku kliničku sliku. Niko sa sigurnošću ne može kazati šta će se dešavati u narednim mesecima. Još je rano govoriti o efikasnosti vakcina kada je o omikron soju reč. Novi soj daje razloga za zabrinutost, ali nema mesta panici.

Obavezna vakcinacija

Mirsad Đerlek kazao je da se o obaveznoj vakcinaciji razgovara u Kriznom štabu, ali da nije realno očekivati da će se ta mera sprovesti.

– Očekuju nas brojni epidemiološki rizici u narednom periodu, dva Božića i Nova godina, veliki broj naših državljana doći će iz inostranstva za praznike. Moramo da se pomirimo sa činjenicom da ćemo sa koronom morati da živimo. I dalje smo na procentu od 58 do 59 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva – kazao je dr Đerlek u „Uranku“. – U Srbiji se sprovode istraživanja da li će nam biti potrebna i četvrta doza vakcine.

Manjak vakcina u svetu

Postoji manjak vakcina u svetu ali to građane Srbije ne treba da brine, kazao je državni sekretar.

– Imamo redovnu isporuku „Fajzer“ vakcina, a u „Torlaku“ smo proizveli milion i po doza Sputnjik V vakcina. Daj Bože da sve te vakcine iskoristimo. Uvek smo bili solidarni i nećemo dozvoliti da vakcinama istekne rok trajanja i da ih bacimo. Podelićemo ih onima koji žele da ih prime – kazao je dr Đerlek u „Uranku“.Izvor

Similar Articles