You are here
Home > Društvo > Odežda kralja Milutina izložena u Gračanici

Odežda kralja Milutina izložena u Gračanici

Fallback Image


Srpski i bugarski sveštenici služili su liturgiju u Sofiji tokom koje je obavljen svečani čin presvlačenja odežde moštiju.

Odežda doneta u Gračanicu je dar crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu kod Obilića. Njome su mošti svetog kralja Milutina obučene prošle godine, a prethodno skinuta odežda kralja Milutina trajno je izložena u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu.

Kralj Milutin je ktitor crkve u Gračanici, građene od 1315. do 1321. godine. Posvetio ju je Uspenju Presvete Bogorodice. 

Prema zvaničnim istorijskim podacima, mošti srpskog kralja Milutina su pred turskim rušilačkim naletom, odmah nakon Kosovske bitke 1389. godine sklonjene u selo Trepča, a posle propasti srpske despotovine, zbog epidemije kuge, mitropolit Siluan odneo ih je 1460. u Bugarsku.

Kralj Milutin podigao je i obnovio 42 crkve u Srbiji, ali je gradio i hramove na Svetoj Gori, u Solunu, Carigradu, Sofiji, Jerusalimu.

Vladao je od 1282. do 1321. godine. Smrt ga je zadesila na Kosovu i Metohiji, u Nerodimlju, odakle je prenesen u manastir Banjska.

U Srbiji se kult Svetog kralja Milutina neguje od 1324. godine, a još ga je Stefan Dečanski nazvao svetiteljem. 

Rimokatolička crkva je bila protiv kanonizacije kralja Milutina. Međutim, ni Turci, ni helenizovana Ohridska arhiepiskopija nisu dozvolili da se Milutin čak i mrtav vrati u Srbiju jer je bio suviše snažan simbol njene državnosti, moći i samostalnosti.Izvor

Similar Articles

Top