You are here
Home > Društvo > POČINJE “NEDELJA ŠTEDNJE 2021.” Dočekujemo je sa rekordnim iznosima u bankama, a ove godine jedno će biti u fokusu

POČINJE “NEDELJA ŠTEDNJE 2021.” Dočekujemo je sa rekordnim iznosima u bankama, a ove godine jedno će biti u fokusu

Fallback Image


Nedelju štednje 2021, koja počinje 31. oktobra, Srbija dočekuje sa ukupnom sumom od preko 13 milijardi evra štednje u bankama, pri čemu je štednja u nacionalnoj valuti prvi put premašila 100 milijardi dinara, beležeći brži rast od devizne već devetu godinu.

Svetski dan štednje ustanovljen je 31. oktobra 1924. godine na skupu bankara iz 25 zemalja u Milanu, kada je osnovan Međunarodni institut za štednju. Istovremeno je ustanovljen Svetski dan štednje koji od tada, na razne načine, obeležavaju pre svega banke i finansijske institucije.

U prethodnim godinama, ukupna štednja u bankama u Srbiji kontinuirano je rasla. Rast su beležile i devizna štednja građana, ali i štednja u domaćoj valuti. Danas, prema najnovijim podacima Narodne banke Srbije, građani Srbije u bankama imaju više od 100 milijardi dinara i 12,3 milijarde evra. Poređenja radi, prosečan rast dinarske štednje od 2013. ka ovamo iznosi više od devet milijardi dinara godišnje, što je šest puta više nego u periodu pre 2012. godine, kada se povećavala za 1,5 milijardi. U istom periodu i devizna štednja beležila je rast, iako nešto umereniji.

Ranijih godina u našoj zemlji nedelja štednje je obeležavana povećanjem kamatnih stopa na položene dinarske i devizne depozite, te uvođenjem nekonvencionalnih načina štednje i sličnim promotivnim akcijama. U međuvremenu trend se i u svetu, a i u Srbiji promenio, tako da su u fokus klijenata umesto kamate došle sigurnost i likvidnost banaka.

AIK Banka je među štedišama prepoznata kao kapitalno jaka i stabilna domaća banka, koja posluje i na tržištu Evropske unije. Visok stepen likvidnosti jedna je od njenih prednosti koje je čine pravim izborom za štednju. Solventnost AIK Banke predstavlja ključni pokazatelj njenog uspešnog poslovanja i određena je visinom kapitala kojom se pokriva rizičnost poslovanja, pre svega rizičnost plasmana.

Zahvaljujući savremenim uslugama AIK Banke, klijenti i u Nedelji štednje 2021 imaju mogućnost uplata na štednju putem elektronskog bankarstva, kao i da raspolažu sredstvima online i putem platnih kartica. Na ovaj način klijenti Nedelje štednje 2021 mogu da uštede vreme i kontrolišu svoju štednju sa računara ili mobilnog telefona.Izvor

Similar Articles

Top