You are here
Home > Društvo > Podaci koji će danas biti objavljeni BIĆE ZABRINJAVAJUĆI

Podaci koji će danas biti objavljeni BIĆE ZABRINJAVAJUĆI

Fallback Image


Profesor dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa izjavio je da produženi raspust može da pomogne u obuzdavanju epidemije, ali da nas čekaju još dve opasnosti. On je kazao i da podaci koji će danas biti objavljeni biće zabrinjavajući.

Kada je govorio o dve opasnosti, rekao je da su to mnogo zarazniji delta plus soj, koji će stići u Srbiju, ali i pojava sezonskog gripa. On je podsetio da je medicinski štab i ranije tražio da se produži jesenji raspust, jer se deca zaražavaju pre svega u porodici i kontaktima van škole, ali ga onda u školi brzo prenesu.

– Kao što vidite, delta soj je veoma zarazan, a uskoro će nam doći i delta plus soj, zarazniji i od ovoga – rekao je on u Jutarnjem programu TV Prve, a zatim dodao:

– Podaci koji će danas biti objavljeni, videćete, biće veoma zabrinjavajući. Ovo je najteža epidemija koja je zabeležena i u svetu i kod nas – rekao je on i dodao da želi da istakne da sve mere koje postoje moraju striktno da se poštuju.

Takođe je najavio i šta će biti tema sledeće sednice Kriznog štaba.

– Na sledećoj sednici procenjivaćemo i pojavu sezonskog gripa, a znate da kada je grip u pitanju, da su deca ta koja ga lakše raznose – rekao je on i dodao:

– Ovo što ću reći biće deprimirajuće, a znate da sam ja uvek bio optimista. U junu sam govorio da postoje dva scenarija. Jedan je da moraju da se strogo poštuju mere i da ide kažnjavanje. Taj scenario je propao, a ostao ovaj drugi, masovno razboljevanje”.

Prema njegovim rečima, po tom scenariju će se zaražavati i vakcinisane osobe samo što će virus podneti lakše.

– Sve će trajati dok se očigledno svi ne zaraze, a virus će na žalost, po tom scenariju, odneti mnoge žrtve. Opet imamo dva izbora, ili ćemo se uozbiljiti i pokušati da smirimo sitiaciju i dovedemo je u kontrolisanu ili neće biti dobro – rekao je on.

Na pitanje da li ima pretpostavku u kom smeru će se onda situacija odvijati, ovaj član Kriznog štaba kaže da više nije optimista kakav je bio. Jednostavno, rekao je on, broj preminulih je katastrofalan, i više nema osobe koja nema u svom okruženju osobu koja nije obolela od koronavirusa, piše “Telegraf“.

Rešenje je, ponovio je još jednom, u vakcinaciji stanovništva jer je, kako kaže, prema najnovijim podacima sada potrebno da obuhvat vakcinacijom bude 80 odsto.

– To je ključ za korona virus – zaključio je on.Izvor

Similar Articles

Top