You are here
Home > Društvo > “PRETE NAM JAČI I RAZORNIJI ZEMLJOTRESI” Ako bi sada usledili manji potresi, to bi bio dobar znak, u suprotnom evo šta je mogući ISHOD

“PRETE NAM JAČI I RAZORNIJI ZEMLJOTRESI” Ako bi sada usledili manji potresi, to bi bio dobar znak, u suprotnom evo šta je mogući ISHOD

Fallback Image


Nakon tri zemljotresa u Mladenovcu u subotu, sinoć i jutros su usledila dva udara tla u Kragujevcu što je dokaz da se u Šumadiji nakupilo dosta seizmičke energije. Zbog toga seizmološkinja Slavica Radovanović upozorava za „Blic“ da bi u ovoj regiji, ali i šire u narednom periodu mogao da udari jači zemljotres koji bi doneo i oštećenja.

U subotu uveče Mladenovac je zadesio treći od tri zemljotresa koji je ujedno bio i najjači sa magnitudom 3,7 stepeni Rihterove skale dok je sinoć u Kragujevcu podrtavanje tla bilo nešto jače pošto su seizmološke stanice izmerile 3,9 jedinica Rihtera.

U najvećem šumadijskom gradu i jutros se osetilo blago podrhtavanje tla magnitude dva stepena. Zbog toga se mnogi u Srbiji, pogotovo u centralnom delu zemlje pitaju šta znači serija zemljotresa u svega nekoliko dana i da li nešto najavljuje?

Seizmološkinja Slavica Radovanović ističe za „Blic“ da učestali zemljotresi u Šumadiji ukazuju da je ovo područje veoma seizmički aktivno.

Foto: Aleksandar Stanković / RAS Srbija

– Primera radi, u Kragujevcu je poslednji zemljotres zabeležen 2004. godine i iznosio je svega 1,37 stepeni, a pre toga poslednji udar je bio davne 1931. godine i imao je sličnu jačinu. Dakle, u vremenskom razmaku od čak 90 godina imali smo samo tri zemljotresa od kojih dva poslednja u praktično jednom danu. To navodi da se u Šumadiji akumuliralo puno seizmičke energije – podvlači Radovanović.

Kako kaže, zbog toga se tek u narednom periodu očekuje epilog. Kada tačno? To je u seizmologiji veoma teško precizno odrediti zbog čega bi svaki dan mogao da donese opasnost od razornijeg zemljotresa.

– Bilo bi dobro da narednih dana imamo manje zemljotrese koji bi ukazali da se sleže seizmička energija. Najgore je je kada uopšte nema zemljotresa i odjednom usledi jak udar. Mi se seizmolozi ne možemo da predvidimo šta će se dogoditi narednih dana, ali na osnovu parametra možemo da kažemo šta se može dogoditi u dužem vremenskom intervalu – objašnjava Radovanović.

Taj duži vremenski period donosi stvarne opasnosti.

– Moguće je da u sledećih 10 godina u Šumadiji udari jači zemljotres do šest stepeni Rihterove skale. To može da znači i već sutra ili za nekoliko dana, a može da znači i za 10 godina. Takođe, to ne znači da će biti baš šest stepeni. Može da bude 5,5 stepeni. Treba reći da imamo i druga okolna žarišta pa mogu da se dogode i dva jaka zemljotresa – upozorava Radovanović.

Naša sagovornica apostrofira da zemljotresi u Šumadiji prethodnih dana imaju dvostruko značenje.

Krupanj potencijalna “meta”

– Prvo, lokalno značenje je da se u ovom delu Srbije prikupilo dosta seizmološke energije zbog čega se u sledećoj decenije može očekivadi jači udar tla u Šumadiji. S tim što bih ja u moguć epicentar zemljotresa ubrojala i druga područja, pre svih, Krupanj koji je početkom prošlog veka bio poznat po jakom zemljotresom magnitude od oko pet stepeni – objašnjava Radovanović.

Sledeći jači zemljotres na centralnoj Jadranskoj obali?

S druge strane, podrhtavanje tla u centralnoj Srbiji može da pruži i širu sliku.

– Istorija zemljotresa pokazuje da je najjače udare zemljotresa najavljivalo podrhtavanje tla na obodima poteza Srbija, BiH i Jadranska obala. Obično nakon serije zemljotresa na obodu usledi najjači udar u centralnom delu te oblasti. Tako je bilo, recimo, pre zemljotresa u Crnoj Gori. Svuda je okolo udaralo pa tek onda u Crnoj Gori – podseća Radovanović.

Poslednjih godina podrhtavanje tla ukazuje na slične seizmičke aktivnosti na Balkanu.

Foto: RAS Srbija

– Imali smo zemljotrese u Tuzli, Zenici, kod Debra, zatim na granici Albanije i Severne Makedonije nekokoliko udara magnitude oko pet stepeni. To znači da Dinaridi zajedno sa Jadrankom obalom aktivni. Zemljotresi u Petrinju i Banjaluci i Šibeniku mogli da nagoveste jači udar u centralnom delu Jadranske obale pošto na tom području dugo nije bilo zemljotresa – otkriva Radovanović.Izvor

Similar Articles

Top