You are here
Home > Društvo > Pripadnici Vojske Srbije postavili Časni krst na vrhu Titerovac iznad Mileševe

Pripadnici Vojske Srbije postavili Časni krst na vrhu Titerovac iznad Mileševe

Fallback Image


Ministar Stefanović je napisao na Instagramu da je na vrhu Titerovac, na obronku planine Zlatar iznad manastira Mileševe, uz blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa mileševskog Atanasija, postavljen Časni krst.

“Hrabri momci iz 890. mešovite helikopterske eskadrile Vojske Srbije, uz podršku drugih kolega iz RV i PVO sa zemlje, uspeli su danas da izvedu ovaj složeni poduhvat. Ponosan sam na sve njih, pokazali su još jednom da za njih nema nesavladivog zadatka i da su uvek spremni da daju sve od sebe kako bi pomogli. Uz srpsku trobojku koja se vijori sa Titerovca, na njegovih više od 950 metara nadmorske visine, od sada je i Časni krst iznad manastira Mileševe, srednjovekovne svetinje iz prve polovine 13. veka”, napisao je ministar.

Zbog nepristupačnosti terena i složenosti zadatka, Eparhija mileševska se obratila Vojsci Srbije kako bi pomogla u podizanju Časnog krsta, čija je težina oko 3.800 kilograma, a visina 11 metara. Na ovom zadatku bila je angažovana posada helikoptera Mi -17, koju su činili major Dragan Marjanović, kapetan prve klase Miroslav Matić, stariji vodnik Danilo Nenadić i zastavnik Zoran Cogoljević. Podršku su im sa zemlje pružali i pripadnici 204. vazduhoplovne brigade i 98. vazduhoplovne brigade.

Episkop mileševski Atanasije Rakita zahvalio se pripadnicima Vojske Srbije, ističući da bez njihove pomoći ne bi bilo moguće postavljanje Časnog krsta na Titerovcu.

Koordinator zadatka iz Komande RV i PVO potpukovnik Vladimir Grbović istakao je da su zadatku prethodile detaljne pripreme, kako bi se postavljanje Časnog krsta izvelo uspešno. On je naglasio da je u složenim meteorološkim uslovima i zbog nepristupačnog terena, na Titerovac u više naleta izneta potrebna oprema za pripremu postolja Časnog krsta i dodao da je akcija danas uspešno završena uprkos naletima vetra koji je otežavao posao posadi helikoptera. Izvor

Similar Articles

Top