You are here
Home > Društvo > Tehnologija prati naše misli brže nego što smo se nadali

Tehnologija prati naše misli brže nego što smo se nadali

Fallback Image


Odavno su satovi prestali da služe samo za tradicionalno merenje vremena. Pametne satove ljudi koriste za merenje koraka, stresa, pritiska, nivoa kiseonika u krvi.

smart sat pametan sat jpg

„Moj sat kaže da previše sedim, moj sat kaže da previše radim i po nekoliko puta me podseti da ustanem i da treba da se krećem. Samo što ne kaže – Mišo molim te kreni, pomeri se sa jedne tačke – šalim se. Treniram redovno, i redovno proveravam o čemu se radi. Prelazim sigurno 10.000 koraka ako ne i više u toku dana”, ispričao je rekreativac Miša Pančetović.

Kada pređete 10.000 koraka – dobićete pehar od svog sata. Ne bez razloga.

Stručnjaci koji se bave sportskom medicinom smatraju da čovek dnevno treba da napravi najmanje 10.000 koraka, a u proseku bude 2.000. To je jedva jedan kilometar.

„Ja sam baš ove godine imao prilike, pošto smo se peli na Ararat, to je 5.200 metara. Morali smo da merimo i kontrolišemo saturaciju, da uporedim neke gedžete sa pulsmetrom koji je kao medicinski uređaj, a ovo su kao gedžeti, odnosno pomagala koja služe ljudima u svakodnevnom životu”, objasnio je prof. dr Nenad Dikić specijalista sportske medicine.

„Treniram svakodnevno i kardio i snagu, sat razaznaje razliku. Tako da mi je vrlo bitno da mi pokaže koliko sam energiju trošio na treningu kardia, a koliko na treningu snage i ja prosto volim, ja sam jedan od tih tehnološki osvešćen, i volim da vidim o čemu se radi i pratim sve trendove”, dodao je Pančetović.

„Ono što je neverovatno što je za mene kao kardiologa bilo važno je da ja imam EKG. Znači ja mogu da vidim EKG na nekoj visini od 4, 5 hiljada metara. I to je bilo lepo, jer sam mogao da prekontrolišem onoga kome nije dobro, ili samo da prekontrolišem kakva je situacija” kaže profesor Dikić.

Kada vas sat opominje da se pomerate i da ne sedite, još ako ste umreženi preko aplikacije sa drugima koji su takođe aktivni, nema više izgovora da ne vežbate.Izvor

Similar Articles

Top