You are here
Home > Društvo > VEŠTAČKA PLUĆA SPASILA OBOLELOG OD KORONE Podvig lekara u KBC “Bežanijska kosa” nakon što je mladić (31) imao lošu reakciju na respirator

VEŠTAČKA PLUĆA SPASILA OBOLELOG OD KORONE Podvig lekara u KBC “Bežanijska kosa” nakon što je mladić (31) imao lošu reakciju na respirator

Fallback Image


U Kliničko bolničkom centru “Bežanijska kosa” stavljen je prvi kovid pozitivni pacijent na aparat koji menja pluća. To je bila jedina opcija, jer pacijent više nije reagovao ni na jedan vid lečenja.

Pacijent ima 31 godinu i nije vakcinisan. Pozitivan je 28 dana, a u ovoj ustanovi je dvanaest. Respirator više nije mogao da mu pomogne, zato su lekari odlučili da ga priključe na takozvana veštačka pluća.

Doktorka Marija Zdravković, direktorka KBC “Bežanijska kosa”, kaže za RTS da je pacijent sada odlično i da mu se saturacija povećala na 96 i 97.

– Pre nego što je stavljen na aparat, saturacija je bila od 78 do 80 i mi smo morali, uz sve mere lečenja, da nađemo neko rešenje jer je išao negativan sled događaja, loša reakcija na respirator – rekla je doktorka Zdravković.

Suština ovog aparata je, ističe doktorka, da menja pluća dok se ona sama ne zaleče, jer je, kako kaže, kod onih pacijenta kod kojih nije došlo do zarastanja pluća od kovida, veoma bitno naći novi vid ventilacije.

Dr Marija Zdravković

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

Dr Marija Zdravković

– To je namoderniji aparat koji postoji u svetu što se tiče zamene i srca i pluća, ali ne može istovremeno da menje i srce i pluća, može samo ili jedno ili drugo – objasnila je doktorka.

Vreme oporavka pacijenta je, kaže, individualno, a procenjuje se na dve do četiri nedelje.

Prema njenim rečima, ovo je prvi put da je ovakav aparat uključen pacijentu u KBC “Bežanijska kosa”, a pre toga takvi pacijenti su morali da idu u Institut za plućne bolesti “Sremska Kamenica”.

– Ovu metodu lečenja smo sada uveli u redovnu proceduru – rekla je doktorka Zadravković i zahvalila lekarima na saradnji, kao i podršci Ministarstvu zdravlja.

Inače, u KBC “Bežanijska kosa” trenutno se nalazi 226 pacijenta, od kojih je 10 odsto njih u veoma teškom stanju.Izvor

Similar Articles

Top