You are here
Home > Društvo > Vežba “Sistem 2021” širom Srbije, 8.000 učesnika na više od 50 lokacija

Vežba “Sistem 2021” širom Srbije, 8.000 učesnika na više od 50 lokacija

Fallback Image


Pirot – evakuacija iz sela Temska usled opasnosti od poplava

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Pirotu Miljan Pančić kaže da je taktička pretpostavka je usled višednevnih obilnih padavina došlo do prelivanja vode preko brane u Zavojskom jezeru i prvo naseljeno mesto na udaru je selo Temska.

Navodi da se evakuišu deca iz škole u selu Temska, koja se zbrinjavaju u Pirotu.

Spasilački timovi dve osobe spasavaju iz korita reke Temštice.

Radi se i preventivna odbrana manastira Svetog Đorđa u selu Temska gde se postavljaju odbrambeni bedemi.

Leskovac – požar na visini u urbanoj sredini

Gašenje pošara u osmospratnici u objektu lokalne samouptave posle izbijanja pođara koji je zahvatio više kancelarija. Načelnik sektora za vanrene situacije u Leskovcu Ivica Ranđelović kaže da je zadatak da se evakuišu lica koja nisu uspela da izađu u situaciji kada ima dosta dima kao i zbrinjavanje povređenih.

Gradonačelnik Goran Cvetković kaže da je cilj vežbe da se pokaže jedinstvo i snaga svih nadležnih službi. Osim u Leskovcu vežbe se održavaju i u opštinama Vlasotince i Medveđa.

Niš – spasavanje nakon zemljotresa jačine 6,2 jedinice Rihtera

U Nišu je prikazan scenario u slučaju zemljotresa 15 kilometara severno od tog grada jačine 6,2 jedinice Rihterove skale.

Načelnik Sektora za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović kaže da na osam lokacija imaju aktivnosti.

Na tri tačke evakuišu se građani, studenti i preventivnu evakuacuju radnika iz radne zone “Sever”.

Spasavaju se građani iz ruševina, vrši tehnička intervencija sprečavanja curenja gasa u skladištu tečnog naftnog gasa i gašenje požara u skladištu u industrijskoj zoni.

Pored toga, gasi se i požar na avionu koji je promašio pistu.

Sremska Mitrovica – sprečavanje izlivanja reke Save i odbrana od poplava

Sa visokim vodostajem reka Sava je uvek bila pretnja Sremskoj Mitrovici. Gardonačelnica Svetlana Milovanović kaže da kada vodostaj Save pređe 750 centimentara prelazi se u borbu protiv vanrednih poplava i tada se uvodi vanredna situacija.

Prvo se postavljaju pokretni paneli i to na najkritičnoj tački, a postavljaju se i džakovi sa peskom.

Vatrogasci-spasioci evakuišu ugroženo stanovništvo.

Užice – pucanje brane na jezeru Perućac

Na jezeru Perućac prikazano je pucanje brane u Hidroelektrani usled zemljotresa sa druge strane reke Drine u Republici Srpskoj.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Užicu Saša Cicvarić kaže da je preko 100 učesnika na vežbi.

Navodi da imaju nekoliko zadataka – požar usled pada dalekovada, evakuaciju zaposlenih, rad sa opasnim materijom usled pucanja trafoa i izlivanja 17 tona trafo ulja, a dva radnika su usled panike pala u jezero i Timovi za sapavanje na vode dejstvuju.

Zrenjanin – gašenje požara u podzemnom skladištu gasa Banatski dvor

U Zrenjaninu je prikazana reakcija nadležnih kada dođe do pođara na bušotini gasa.

Prvi su došli pripadnici industrijske vatrogasne jedinice kao i profesionalni vatrogasci iz Zrenjanina i okolnih mesta.

Načelnik odeljenja za vanredne situacije Zrenjanina Goran Marjanović kaže da je vežba simulacija gašenj požara u podzemnog skladišta Banatski dvor kao i saniranja bušotine i vrši se dostava rezervne količine vode.

Reaguje i štab za vanredne situacije koji evakuiše meštane Banatskog dvora u Žitište.

Kruševac – nekontrolisano curenje hlora

U Kruševcu usled kvara na ventilu u sladištu komleksa “Binkomerca” došlo je do nekontrolisanog curenja hlora u gasovitom stanju u trenutku kada se u pogonu nalazilo 15 radnika.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kruševcu Aleksandar Lazarević kaže da havariju prvo sanira industrijska vatrogasna jedinica, na njihov poziv izlazi i vatrogasna jedinica iz Kruševca koja vodenom zavesom izvršava neutralizaciju hlora. Istovremeno vrši se evakuacija lica sa petog sprata platforme.

Vrši se i monitoring stepena zagađenosti vazduha hlorom, a i dekontaminacija radnika tušem.

Proglašava se vanredna situacija i aktiviraju sve službe. Sve ukupno na vežbi učestvuje 300 ljudi.

Vranje – spasavanje iz vode i evakuacija nakon poplava

Načelnik odeljenja za vanredne situacije u Vranju Vedran Tašković rekao je da je tokom vežbe simulirano spasavanje ribolovaca koji su ispali iz čamca u vodu, kao i evakuacija građana usled opasnosti od izlivanja reke i opasnosti od klizišta. Cilj vežbe je da se podigne ceo sistem i da svi subjekti od značaja reaguju pravovremeno.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković boravio je na lokaciji gde je pre dve godine na veoma prisupačnom terenu izbio veliki požar akako kaže njegov zadatak je da koordinira rad svih službi kao ida vidi kako rad štaba za vanredne situacije može dalje da se unapredi.

Kraljevo – borba sa poplavama

U Kraljevu je prikazana borba sa poplavama. Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Dejan Seizović kaže da je usled obilnih padavina došlo do naglog porastaja reke Ibar i ugrožavanja stanovništva.

Radi se evakuacija ugroženog stanovništa, kao i prbacivanje građana na drugi kraj obale i transport do centra za zbrinjavanje.

Vrši se i pretraga za nestalim licima pomoću termovizijskih kamera, pronalaze ih i pružaju pomoć.

Postavljaju se i mobilne brane za odbranu od poplave i vrši se prepumpavanje poplavljenog dela, kao i postavljanje mobilne brane za prihvat naftne mrlje kako ne bi došlo do ugrožavanja vodosnabdevanje. Radi se uzorkovanje vode i analiza vode za piće.

Gradonačlenik Kraljeva i komandant Štaba za vanredne situacije grada Kraljeva Predrag Terzić ističe da je u Kraljevu proglašavana vanredna situacija poslednjih godina nekoliko puta i da nije prvi put da se bore protiv poplava.

Novo je da imamo dronove i da vidimo u realnom trenutku kako se odvija situacija, kao i da je veliki značaj postojanja termovizijskih kamera kako bi što pre došli do ugroženih, dodaje Terzić.

Bor – autobus sleteo sa mosta u provaliju

U Boru je demonstrirana vežba spasavanja velikog broja povređenih putnika iz autobusa koji je sa mosta sleteo u provaliju.

U vežbi su pored pripadnika Sektora za vanredne situacije i službe Hitne medicinske pomoći učestvovali i pripadnici Gorske službe spasavanja koji su uz pomoć speciajalnih nosila izvlačili povređene iz autobusa koji je sleteo sa mosta.

“Važno je da svi daju svoj doprinos kako bi se kriza razrešila. Grad Bor je izuzetno organizovan kada je reč o vanrednim situacijama između ostalog i zbog iskustva iz rudnika”, rekao je gradonačelnik Bora i komandant štaba za vanredne situacije u Boru Aleksandar Milikić.

Novi Sad, tehničko-tehnološka nesreća u NIS-u

U Novom Sadu tema vežbe je tehničko-tehnološka nesreća u NIS-u. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je komandant Kriznog štaba u tom gradu, kaže da vežba obuhvata akcident u rafineriji Naftne industrije Srbije, radna zona Sever 4 na rezervoaru M10 na kojem je bilo lagirano 30.000 tona bezolovnog benzina.

Došlo je do velike eksplozije i snažnog požara koji preti ne samo da se širi po ostalim reaonima rafinerije, već i stanovnicima naselja Šangaj, ali i preti opasnost da dođe do izlivanja nafte u kanal Dunav-Tisa-Dunav.

Prikazuje se gašenje rezervoara M10 i hlađenje drugog M9 kako se požar ne bi širio dalje, dok se istovremeno vrši spasavanje povređenih radnika i postavljaju barijere da se spreči izlivanje nafte, dok se evakuiše i deo naselja Šangaj.

Ističe da je angažovano 360 vatrgasaca-spasilaca sa 49 vozila.

Kragujevac – spasavanje nakon razornog zemljotresa

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Kragujevca pukovnik Nenad Milošević opisao je vežbu koja se održava u Kragujevcu. Scenario je spasavanje nakon razornog zemljotresa jačine 7 jedinica Rihtereove skale.

Posle zemljotresa došlo je do obrušavanja dela fabričkog objekata zbog čega je upućen tim za spasavanje i evakuaciju zaposlenih radnika.

Specijalistički tim za spasavanje iz ruševina traži zatrpane i povređene osobe. Koristi se oprema za razbijanje zida i armaturnih blokova kako bi se došlo do zatrpanih radnika, dok ekipe Hitne pomoći ukazuju povređenima pomoć na licu mesta i odvoze ih do bolnica. 

Vatrogasno-spacilačka brigada angažovana je i na gašenju požara koji je izbio na nadzemnom rezervoaru prilikom pucanja cevi pri istakanju nafte iz cisterne na benzijskoj stanici.

Vatrogasci-spasioci angažovani su na gašenju požara i zaštiti od otrovnih materija, kao i na  zbrinjavanju povređenih.

Sirena oglasila početak vežbe

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin iz Republičkog štaba za vanredne situacije dao je nalog svim gradskim i opštinskim štabovima za početak vežbe “Sistem 2021”.

“Poštovani, danas je za nas veliki dan. Na 50 lokacija skoro 8.000 naših ljudi radiće nešto što nismo radili decenijama. Verujem da ćemo danas pokazati da je Srbija spremna, sposobna i snažna i da je u stanju da brine o svojim građanima. Po nalogu predsednika Aleksandra Vučića svim komandantima naređujem postupite po signalu ‘Sistem'”, poručio je Vulin.

Srbija prvi put u ovom obimu i formatu proverava kako bi se reagovalo na situaciju prave katastrofe koja bi se dešavala na čitavoj teritoriji zemlje. 

Vežba, koja se po prvi put, od vremena bivše SFRJ, izvodi u ovakvim razmerama i formatu istovremeno se održava na 50 lokacija – 24 grada i 26 opština u Republici Srbiji.

Tokom vežbe subjekti iz sistema zaštite i spasavanja pokazuju spremnost i sadejstvo u odgovoru na elementarne nepogode i tehničko-tehnološke nesreće.

U vežbi učestvuje oko 8.000 ljudi, pripadnika Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, Vojske Srbije, Gorske službe spasavanja, jedinice lokalne samouprave, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa.

Prenos vežbe je na našem Prvom programu.Izvor

Similar Articles

Top