You are here
Home > Društvo > “Žene moraju da budu važan deo sistema odbrane” Okrugli sto posvećen položaju žena u oružanim snagama na Zapadnom Balkanu

“Žene moraju da budu važan deo sistema odbrane” Okrugli sto posvećen položaju žena u oružanim snagama na Zapadnom Balkanu

Fallback Image


Žene moraju da budu važan deo sistema odbrane, poručio je danas u Budvi ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji je učestvovao na Ministarskom okruglom stolu posvećenom položaju žena u oružanim snagama na Zapadnom Balkanu.

On je na konferenciji za medije rekao da pitanje rodne ravnopravnosti igra važnu ulogu i istakao da učešće žena “ne sme da bude formalno i stvar puke statistike, već suštinsko”.

Stefanović je rekao i da je regionalna saradnja za Srbiju veoma značajna, te da se naša zemlja zalaže da sa svim zemljama regiona ostvari nivo komunikacije koji je u najboljem interesu naših vojski i država, ističući da je važno da postanemo članice EU.

Nebojša Stefanović

Foto: Ministarstvo odbrane / Ustupljene fotografije

Nebojša Stefanović

“I to ne da bismo imali još jednu zastavu iza nas, već da bismo mogli da dostignemo standarde, koji garantuju bolji kvalitet života građana u našim zemljama”, naglasio je Srefanović i zahvalio UNDP-u na organizovanju okruglog stola, kao i na jačanju svesti o rodnoj ravnopravnosti.

Na skupu, na kome su osim naše zemlje učestvovale i Crna Gora, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina, sagledano je trenutno stanje, kao i modaliteti za jačanje regionalne saradnje u domenu rodne ravnopravnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Predstavnici zemalja učesnica potpisali su zajedničku Deklaraciju o podršci rodnoj ravnopravnosti u reformi sektora bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

Oni su se složili da će sarađivati na konkretnim aktivnostima i projektima od zajedničkog interesa po pitanju promovisanja različitosti i principa rodne ravnopravnosti.Izvor

Similar Articles

Top