Stranica
Home > Ekonomija > Američki odgovor Huaveju: Upozoravali smo vas deset godina, ali vi niste prestali

Američki odgovor Huaveju: Upozoravali smo vas deset godina, ali vi niste prestali


Vašington — Vlada SAD-a traži od suda u Teksasu da odbaci tužbu kineske firme protiv američke vlade zbog zabrane njihovih proizvoda.


Izvor: B92

FOTO: Epa, TOMS KALNINS

Huavej je podneo tužbu u martu, tvrdeći da zakon koji sprečava američke federalne agencije da kupuju njegove proizvode krši američki ustav tako što “kažnjava pojedinca ili grupu” bez suđenja.

Advokati američkog ministarstva pravde osporili su tu tvrdnju rekavši da ovaj zakon nije protivustavna kazna, već “logičan sledeći korak” da se zaštiti zemlja i osigura da Kina ne dobije “strateško uporište” u američkim sistemima, prenosi CNN Biznis.

Advokati su saopštili da su američki zakonodavci i zvaničnici upozoravali Huavej na potencijalnu opasnost od kineskih “sajber aktivnosti” duže od deset godina, dodajući da kompanija koristi zastarele argumente iz perioda građanskog rata i hladnog rata.

Deo zakona koji je u pitanju “ne osuđuje Huavej na smrt, ne zatvara ga niti oduzima njegovu imovinu”, kazali su američki advokati, već štaviše da očigledno ne sprečava Huavej da radi svoj posao.Izvorni link

Slični artikli

Top