Stranica
Home > Ekonomija > Biznis inkubatori – pravo mesto za novi posao

Biznis inkubatori – pravo mesto za novi posao


Ana LiÄŤanin iz Niša, sa dva prijatelja, osnovala je firmu za obradu zvuka i već imaju dva velika posla: razvijaju sigurnosni mikrofon za “pametne zgrade” koji će izmeÄ‘u ostalog, na zvuk vetra i kiše omogućiti zatvaranje prozora.

Drugi rade za potrebe industrije. Podršku, sa još nekoliko privrednika početnika, dobijaju u poslovnom inkubatoru, koji radi u niškom Elektronskom fakultetu.

Ana LiÄŤanin iz “Insono” kaĹľe da je velika prednost organizovanje raznih dogÄ‘aja gde su prisutni i predavaÄŤi i investitori tako da je mogućnost za stvaranje kontakata i širenje poslovanja veoma velika.

“Ono što puno znaÄŤi i ostalim kompanijama koje su ovde je mogućnost da koriste pravnu i funasijsku podršku koju ovde pruĹľaju. TakoÄ‘e bih istakla i veliku prednost što se odavde moĹľemo preselliti u NuÄŤno-tehnološki park” koji će biti izgraÄ‘en u narednom periodu”, kaĹľe LiÄŤanin.

Analiza Evropske unije pokazuje da su sva novoosnovana preduzeća najranjivija u prvoj godini rada, kada mnogi i to mladi, odustanu od započetog posla. A inkubatori su pravo mesto za one koji imaju ideju za samozapošljavnje.

“Osnovni cilj inkubatora jeste da se stvori instrument za podršku preduzetništvu, osnuje i odrĹľi što veći broj novih preduzeća i na taj naÄŤin se smanji nezaposlenost a podstakne razvoj poslovnih veza sa okruĹľenjem što doprinosi ukupnom privrednom razvoju zemlje”, saopštavaju iz projekta “EUBID”.

U Srbiji ima 36 poslovnih inkubatora i njihove usluge koristi više od 550 mladih preduzetnika. Najviše ih je u Beogradu, Nišu i Novom Sadu gde dominiraju mala i srednja preduzeća informacionih i digitalnih tehnologija.

U manjim mestima inkubatore koriste početnici u poslovima prerade drveta, proizvodnje namešaja, alata i raznih zanatskih delatnosti.

Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede, govoreći o poslovnom inkubatoru kaže da je u poslovnim centrima omogućeno da administrativnu, tehničku, tehnološku, infrastrukturnu i svaku drugu potrebu koju privrednici imaju obezbede na jednom mestu jeftinije, povoljnije nego na tržištu.

Kaže da je neophodno da ih ohrabreo da svoju poslovnu ideju razviju i podigniu na jedan viši nivo.

Biznis inkubatori pokrenuti su 80-tih godina prošlog veka u Nemačkoj i Engleskoj. U Evropskoj uniji danas ima više od 900 različitih modela podrške osnivanju malih i srednjih preduzeća.Izvorni link

Slični artikli

Top