You are here
Home > Ekonomija > Brnabić: Očekujem da će ekonomski rast biti nastavljen

Brnabić: Očekujem da će ekonomski rast biti nastavljen

Fallback Image


Brnabić je na redovnoj Plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU, rekla da će sve ostale reforme, pre svega reforme u oblasti vladavine prava, kao i u oblasti zaštite životne sredine i energetske tranzicije ka zelenoj cirkularnoj ekonomiji biti nešto što će uticati dodatno na ekonomski razvoj.

brnabic94954

Komentarišući ekonomske kriterijume u Izveštaju Evropske komisije i njihove ocene, Brnabić kaže da je već uobičajeno da je taj deo Izveštaja najpozitivniji.

“To je prirodno, jer imamo prilično dobre rezultate u oblasti ekonomije”, kazala je premijerka i podsetila da je pad BDP u 2020. godini bio 0,9 odsto, a da će ove godine rast BDP biti najmanje sedam odsto.

Podsetila je i da je u budžetu za 2022. godinu, koji će se 23. novembra naći u Skupštini, planiran rast od 4,5 odsto.

“Kumulativno imamo neke od najboljih rezultata u čitavoj Evropi, međutim imamo i mnogo toga da nadoknadimo. Kako god brzo trčali, moramo da trčimo još brže kako bi ostvarili bolji kvaliteta života građana, kako bismo nadoknadili propušteno”, kazala je.

Brnabić je navela da će plate do kraja godine preći 600 evra, čime će se potvrditi vođstvo u regionu Zapadnog Balkana, a očekuje i da će naša zemlja po prosečnim platama prestići jednu članicu EU.

“To je dodatna motivacija da nastavimo da se takmičimo”, kazala je premijerka.

Brnabić je podsetila da je doneta odluka da se minimalna zarada poveća za 9,4 odsto, te da će od 1. januara sledeće godine biti 300 evra.

“Ekonomskom i fiskalnom politikom za 2022. godinu pokušaćemo da se fokusiramo na zaposlenost mladih”, kazala je Brnabić ukazujući da je nezaposlenost te populacije oko 20 odsto i ističući da Vlada mora da pokuša da stimuliše i na dodatne načine zapošljavanje mladih u Srbiji.

Kada se pogledaju investicije koje sada dolaze u našu zemlju, kao i način na koji se transformiše lokalna privreda, vidi se da je sve veći obim investicija novčano, ali sa manje radne snage, kaže premijerka i dodaje da to znači da su ti investitori tehnološki napredniji, a mi smo sve manje prepoznati kao zemlja jeftine radne snage.

Brnabić je podsetila i da će penzije od 1. januara biti uvećane za 5,5 odsto po švajcarskoj formuli i dodala je da će biti nastavljena saradnja sa MMF-om.

Osvrnuvši se na dijalog koji je Vlada Srbije ostvarila sa Nacionalnim konventom, Brnabić je kazala da je to sigurno jedan od razloga za pozitivan ili, kako kaže, svakako mnogo pozitivniji Izveštaj Evropske komisije o napretku.

“Evropska komisija je prepoznala nameru Vlade da pojača komunikaciju sa organizacijama civilnog društva, da radi fokusiranije na reformama u oblasti vladavine prava i da to radi na transparentan način. Prepoznat je fokusiran trud na sprovođenju reformi u tim oblastima”, kazala je premijerka.Izvor

Similar Articles

Top