Stranica
Home > Ekonomija > Brodogradilište Zvezda izgubilo trku za gradnju dva atomska ledolomca

Brodogradilište Zvezda izgubilo trku za gradnju dva atomska ledolomca


Moskva — Dva nova ledolomca biće najskuplja civilna plovila ikad napravljena u Rusiji.


Izvor: B92

Foto: Epa/ANATOLY MALTSEV

Nadmetanje za posao gradnje atomskih ledolomaca koji će otvarati rusku severnu rutu od Evrope do Azije bilo je žestoko.

Globalno zagrevanje omogućilo je da korišćenje prečice oko vrha Rusije bude moguće, ali su te ledene vode plovne samo mesec dana godišnje.

Rusko brodogradilište Zvezda, pod kontrolom državne holding kompanije Rosnjeftgas, ovog meseca izgubilo je u trci za narudžbinu dva nova atomska ledolomca vrednu 100 milijardi rubalja (1,5 milijardi dolara), objavio je BNE IntelliNews.

Zvezdu je iz trke izbacila Objedinjena brodogradilišna korporacija (OSK) kao jedini ponuđač koji je dobio unosnu narudžbinu, objavio je dnevnik “Vedomosti biznis” 7. avgusta, pozivajući se na objavu Rosatoma, državne agencije za nuklearnu energiju.

Ta dva broda su četvrti i peti atomski ledolomci koji će biti sagrađeni, a biće najskuplja civilna plovila ikad izgrađena u Rusiji.

Prema planu, brodovi će biti spremni do 2024. i 2026, a iz državnog budžeta će se finansirati radovi u vrednosti 45 milijardi rubalja (689 miliona dolara).

Kako se Rusija upinje da razvije arktički pomorski severni put, kao i da podstakne biznis sa tećnim naftnim gasom za koji su takođe potrebni veliki, tehnički napredni brodovi radi transporta, Zvezda je izrasla u najveće brodogradilište u Rusiji, nakon 202 milijarde rudalja investicija, a očekivala je velikodušnu podršku države.

Međutim, Zvezda i dalje kaska za OSK-om u pogledu znanja i tehnologije i nije mogla da učestvuje na tenderu za gradnju dva atomska ledolomca zbog neposedovanja licenci.

OSK je već sagradio tri atomska ledolomca – Arktiku, Sibir i Ural, koji su porinuti 2013, 2015 i 2016. godine.

“Vedomosti” saznaju da Zvezda i dlaje treba da gradi najveći ruski ledolomac vredan 16 milijardi dolara, koji će biti nazvan Vođa.

Država je takođe odlučila da subvencioniše gradnju 15 tankera za tečni naftni gas za firmu Novatek u brodogradilištu Zvezda.



Izvorni link

Slični artikli

Top