Stranica
Home > Ekonomija > Cena nafte skaÄŤe zbog tenzija na Bliskom istoku

Cena nafte skaÄŤe zbog tenzija na Bliskom istoku


Samo 24 časa nakon napada na naftna postrojenja, reagovala je berza – cena crnog zlata skočila je za 20 odsto na 72 dolara za barel. Reagovao je i američki predsednik Donald Tramp – naredio je oslobađanje nafte iz strateških rezervi, ako to bude bilo potrebno i u količini koja će se tek utvrditi.

AnalitiÄŤari tvrde da će biti potrebne nedelje pre nego što napadnuta saudijska postrojenja budu radila punim kapacitetom. Saudijski naftni gigant “Aramko” saopštio je da je zbog napada proizvodnja smanjena za 5,7 miliona barela nafte dnevno, što je oko polovine ukupne proizvodnje u Saudijskoj Arabiji, najvećem svetskom izvozniku nafte.

“Kompanija ‘Aramko’ je globalni snabdevaÄŤ, deset odsto globalnog snabdevanja dolazi iz te kompanije pa ono što škodi toj kompaniji takoÄ‘e je loše i za globalnu privredu i globalne izvore energenata. Svet neće prihvatiti pretnju ‘Aramku’, i naravno podrazumeva se da Saudijska Arabija to neće dozvoliti”, istiÄŤe Mazen el Sudari sa istraĹľivaÄŤkog instituta “RadĹľ kapital”.

Američiki državni sekretar Majk Pompeo je ranije rekao da je Iran odgovoran za napad u kojem je pogođeno najveće svetsko proizvodno postrojenje, iako nije pružio dokaze za to. Odbacuje mogućnost da su jemenski Huti odgovorni. Predsednik Donald Tramp poručuje je da Amerika zna ko stoji iza napada, ali da čeka potvrdu toga iz Rijada.

“Naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji su napadnuta. Imamo razloga da verujemo ko je poÄŤinilac, ali ÄŤekamo da ÄŤujemo od Saudijaca koga smatraju odgovornim. U zavisnosti od toga ćemo dalje delovati. LaĹľne vesti tvrde da sam spreman da se sretnem sa iranskim zvaniÄŤnicima. Nema uslova za to. To je netaÄŤna izjava”, istakao je predsednik SAD Donald Tramp. 

Iran je oštro odgovorio.

“Pošto mu nije uspeo maksimalni pritisak, sekretar Pompeo je prešao na maksimalnu prevaru. Amerika i njeni klijenti su zaglavljeni u Jemenu zbog iluzije da superiornost naoruĹľanja vodi u vojnu pobedu. Prebacivanje krivice na Iran neće okonÄŤati katastrofu”, navodi DĹľavad Zarif, šef iranske diplomatije.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres osudio je napade dronom na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji i pozvao sve strane da spreče dalje pogoršanje situacije. On je pozvao sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost, spreče svaku moguću eskalaciju i da se u svakom trenutku povinuju međunarodnom humanitarnom pravu.Izvorni link

Slični artikli

Top