Stranica
Home > Ekonomija > Cena proizvoda tek na popustu postaje realna, smatraju Beograđani

Cena proizvoda tek na popustu postaje realna, smatraju Beograđani


Na izlozima piše “sniĹľenje”, “popust”, “akcija”, “rasprodaja”. Navodi se da su sniĹľenja 30, 40, 50, pa ÄŤak i 70 odsto.

Građani smatraju da cena robe na sniženju predstavlja pravu vrednost proizvoda.

“Oni stave visoku cenu, pa posle precrtaju, kao sad su sniĹľenja. Ne, to je prava vrednost, kad naprave sniĹľenje. Ono što je bilo pre toga, to je napumpana cena sto”, navodi jedna od anketiranih BeograÄ‘anki. 

BeograÄ‘ani istiÄŤu da trgovine u Srbiji treba da se ugledaju na one u svetu: “Da tih 80 odsto stvarno bude tih 80 odsto jer svi smo razoÄŤarani kad vidimo da nije.”

SniĹľenja ima, ali proizvoda po niskim cenama izgleda da nema. Uglavnom su 70 posto sniĹľeni samo najmanji brojevi.

Novi zakon o trgovini predviđa stroža pravila oglašavanja sniženja. Sezonska sniženja mogu biti samo dva puta godišnje. Roba mora biti odvojena od rafova sa tek pristiglim kolekcijama.

Cena pre i posle sniĹľenja mora biti jasno naznaÄŤena, ali tokom akcijske prodaje koja traje do tri dana trgovci su duĹľni da istaknu samo procenat sniĹľenja, ne i prethodnu cenu. Sezonska sniĹľenja mogu trajati do 60 dana.

Većina smatra da sniženja nisu verodostojna kao što su, kako kažu, to u inostranstvu.

“Mislim da bi trebalo da budu ÄŤešća i zaista onakva kakva su procentualno naglašena. Smatram i da kao metropola zasluĹľujemo jedno sniĹľenje kao što imaju Amerikanci”, navode kupci.

Dok su u Srbiji mišljenja o sniženjima usaglašena, da nikad nisu dovolno velika i nikad nema dovoljno proizvoda, kod turista su podeljena.

“Ne mislim da su sniĹľenja ovde velika i drastiÄŤna. U Srbiji Ĺľivim godinu dana i mislim da je Zapad bolji za kupovinu u vreme sniĹľenja”, navodi turistkinja, dok gost iz Budimpešte smatra da su mnoge stvari u Beogradu jeftinije.

Propisano je prvi put u našem zakonodavstvu da ta sezonska sniženja mogu biti najduže 60 dana po sezoni i to – da letnje sezonsko sniženje može početi od 1. do 15. jula, a zimsko od 25. decembra do 10. januara.Izvorni link

Slični artikli

Top