Stranica
Home > Ekonomija > Čistačice na hrvatskoj primorju plaćene i do 1.300 evra

Čistačice na hrvatskoj primorju plaćene i do 1.300 evra


Dubrovnik — Gužve na šalterima policijskih stanica na kojima se predaju zahtevi za dozvole za rad za državljane van Evropske unije i dalje ne opadaju.


Izvor: NoviList.hr

FOTO: EPA, STRINGER

To se može videti pre svega u kvalitetu usluge u ugostiteljskim objektima gde desetine stolova poslužuje jedan konobar, gde se na piće čeka i po pola sata, pa čak i u načinu ophođenja nedovoljno edukovanog kadra, a turistička sezona praktično nije ni počela.

Ugostiteljski objekti i dalje masovno traže konobare, vlasnici turističkih apartmana u potrazi su za čistačicama, neki kažu da je vrtlara za održavanje okućnica nemoguće naći, a upravo takva situacija na tržištu rada znatno je podigla cene navedenih usluga, piše Novi list.

Još prošle godine na nekim hrvatskim ostrvima plate čistačica, koje su održavale nekoliko apartmana, su dosezale i do 10.000 kuna (oko 1.300 evra), a prema oglasu objavljenom na jednom internet portalu, cena te usluge na hrvatskoj rivijeri ovo leto iznosi 700 evra u kunama. Tolika je u oglasu ponuđena plata za održavanje apartmana u Opatiji i Ičićima.

Cena sata čišćenja apartmana na Opatijskoj rivijeri iznosi od nekih 65 do 75 kuna (oko 9 evra), a prema informacijama s terena, ona se u Dubrovniku popela na 100 kuna po satu, ili 13,5 evra.

Cena fizičkog rada premašila je cenu većine intelektualnih usluga i zato oni koji su se godinama školovali i završavali fakultete s pravom govore o tom haosu na tržištu rada na kojem fizikalci zarađuju znatno više, a stručnost i obrazovanje nije cenjeno, odnosno potpuno je neadekvatno plaćeno.

Vlasnici apartmana na Opatijskoj rivijeri za čišćenje apartmana i kuća za odmor po satu plaćaju najčešće oko 9,5 evra. Navode da bi taj iznos u sezoni mogao i da poraste, s obzirom na to da radne snage nema dovoljno.Izvorni link

Slični artikli

Top