Stranica
Home > Ekonomija > Crno zlato poskupelo: Neočekivani pada zaliha u SAD

Crno zlato poskupelo: Neočekivani pada zaliha u SAD


London, Singapur — Cene nafte danas su se blago oporavile nakon strmoglavog pada tokom prethodne sesije.


Izvor: Tanjug

Foto: Epa/CLEMENS BILAN

Jučerašnji pad cena nafte je pokazao da odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika o produženju smanjenja proizvodnje “crnog zlata” nije bila dovoljna kako bi otklonila zabrinutost investitora zbog usporavanja globalne ekonomije.

Na najnoviji skok cena su, kako navodi agencija “Blumberg”, uticali podaci koji su ukazali na veće smanjenje zaliha u SAD od očekivanog.

Cena severmonorske nafte “brent” skočila je za 49 centi na 62,89 dolara za barel, dok je američka “laka” nafta za avgustovsku isporuku poskupela za 39 centi na 56,64 dolara za barel.

Cene obe vrste nafte pale su juče za više od četiri odsto, usled zabrinutosti zbog usporavanja globalne ekonomije.

OPEK i drugi proizvođači, poput Rusije, dogovorili su se juče da produže dogovor o smanjenju proizvodnje nafte do marta 2020. godine, jer su uspeli da prevaziđu razlike u nastojanju da podupru cene tog energenta.

Uoči današnjeg objavljivanja zvaničnih podataka američke vlade o zalihama u SAD, Američki institut za naftu (API) je saopštio da su zalihe smanjene za pet miliona barela prošle nedelje, što je više od očekivanog pada od tri miliona barela.Izvorni link

Slični artikli

Top