You are here
Home > Ekonomija > Devizne rezerve Srbije 16,45 milijardi evra u decembru

Devizne rezerve Srbije 16,45 milijardi evra u decembru


Tokom 2021. godine, devizne rezerve Srbije su povećane za 3,0 milijarde evra, čime je dodatno ojačana otpornost domaćeg finansijskog sistema na potrese iz međunarodnog okruženja, saopšteno je Narodne banke Srbije (NBS).

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 137,8 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju decembra 13,7 milijardi evra, i bile su za 2,6 milijardi evra više nego krajem 2020, dok su u odnosu na kraj novembra manje za 231,5 miliona evra.

Po osnovu devizne obavezne rezerve, usled uobičajenih aktivnosti banaka krajem godine, ostvareno je povećanje bruto deviznih rezervi u iznosu od 299,5 miliona evra, zatim po osnovu deviznih kredita u neto iznosu od 93,8 miliona evra, a neto priliv ostvaren je i po osnovu donacija (55,3 miliona evra).

Uvećanju deviznih rezervi doprinelo je i efikasno upravljanje deviznim rezervama i pozitivan neto efekat tržišnih faktora (ukupno 14,7 miliona evra).

Navedeni prilivi su kompenzovali neto odlive po osnovu aktivnosti NBS na međubankarskom deviznom tržištu (280 miliona evra), po osnovu plaćanja deviznih obaveza Srbije (u ukupnom iznosu 130,2 miliona evra) i neto odlive po ostalim osnovima (51,7 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 926,1 milion evra i bio je za 224,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U međubankarskoj trgovini je u 2021. godini realizovano ukupno 6,92 milijarde evra.

U decembru, kao i u 2021. godini, vrednost dinara prema evru ostala je gotovo nepromenjena. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u decembru neto prodala 205 miliona evra, u najvećoj meri kao rezultat pojačane tražnje uvoznika energenata za devizama, dok je u 2021. godini Narodna banka Srbije doprinela daljem uvećanju deviznih rezervi, i neto kupila 645 miliona evra, navodi se u saopštenju.Izvor

Similar Articles

Top