Stranica
Home > Ekonomija > Erdogan ljut: Ovo je pljačka! Robu smo platili 1,4 milijarde $

Erdogan ljut: Ovo je pljačka! Robu smo platili 1,4 milijarde $


Ankara — Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kaže kako je Ankara do sada uplatila 1,4 milijardi dolara za ove avione te da su četiri isporučena.


Izvor: Al Džazira

Foto: Epa, MARK SCHIEFELBEIN POOL

Odbijanje Sjedinjenih Američkih Država da isporuče Turskoj borbene avione F-35 koje je ona već kupila predstavljalo bi “pljačku”, za turske novine priča predsednik Erdogan.

“Ako imate mušteriju i ta mušterija vam uredno plaća, kako možete takvoj mušteriji ne isporučiti robu? Pravi naziv za to je pljačka”, navode dnevne novine Hurriyet izjavu Erdogana koju je dao novinarima tokom posete Kini.

Kazao je kako je Ankara do sada uplatila 1,4 milijardi dolara za F-35 i kako su četiri aviona do sada isporučena.

“Imamo sporazum o kupovini 116 aviona F-35. Mi smo i proizveli neke delove u Turskoj”, kazao je Erdogan

Foto: Depositphotos, MichaelFitzsimmons, 76462185

Foto: Depositphotos, MichaelFitzsimmons, 76462185

Podsećamo, administracija predsednika SAD Donalda Trampa planira da uvede sankcije Turskoj i ukloniti je iz programa F-35 ukoliko NATO saveznica nabavi ruske sisteme proturaketne odbrane S-400, piše Rojters, aprenosi Al Džazira.

Avioni su trenutno u SAD-u i neki programi obuke turskih pilota u sklopu dogovora su obustavljeni zbog napetih odnosa među saveznicima.

Nakon sastanka s Trumpom prošlog vikenda u Japanu, na marginama samita G20, Erdogan je naveo kako će Ankara biti pošteđena jakih američkih sankcija kada stignu ruski sistemi odbrane S-400 u Tursku narednih dana.

No, zvaničnik američke vlade je rekao za Rojters kako administracija planira nametnuti sankcije Turskoj i izbaciti je iz programa F-35 ako se desi isporuka iz Rusije.

 Epa, Petros Karadjias  POOL

Epa, Petros Karadjias POOLIzvorni link

Slični artikli

Top