Stranica
Home > Ekonomija > EU uslovila: Promenite imena Feta sira i Gorgonzole ili ništa od sporazuma

EU uslovila: Promenite imena Feta sira i Gorgonzole ili ništa od sporazuma


Kanbera — Evropska unija traži da australijske kompanije prestanu da nazivaju svoje sireve Feta i Gorgonzola i insistira da im promene imena.


Izvor: B92

FOTO: EPA, FRANK MAY

Ukoliko se taj zahtev podrži svi proizvođači hrane će morati da im daju nova imena.

I neće samo sirevi menjati ime, nego i mnogi drugi proizvodi, kojih na listi koju je EU poslala Australiji, ima čak 408.

A tu spada i popularna prehrambena roba kao što su Gruiere, Irska krema, Viski viski i Grappa.

Zaštićeno geografsko poreklo

Reč je o namirnicama sa zaštićenim geografskim poreklom u Evropskoj uniji, koji su tradicionalni u delovima zajednice i imaju garantovani kvalitet.

Ovo je uslov za trgovinski sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Australije (FTA), oko kojeg su dve ekonomske sile počele da pregovaraju još prošle godine.

EU je drugi australijski trgovinski partner i treća najveća izvozna destinacija za “zemlju kengura”.

Australijsko ministarstvo spoljnih poslova i trgovine veruje da će FTA pružiti izvoznicima zemlje još više prednosti na tržištu sa više od 500 miliona ljudi.

Što je evropsko – evropsko je

Ako se Australija složi, proizvođači sira koji su svoj proizvod nazvali Feta, na primer, moraće da promene svoje ime – možda u nešto poput Australijska feta, tvrdi CNN-ova podružnica SBS Njuz.

To je zato što čak i ako ti proizvođači koriste iste procese proizvodnje kao i tradicionalni proizvođači Feta sira, njihov sir nije proizveden u geografskom području koje je predviđeno zakonodavstvom EU da bi se mogao nazvati imenom Feta.

Australijski ministar za trgovinu, turizam i investicije Simon Birmingem otvorio je javnu raspravu o ovom pitanju rekavši da želi da direktno čuje od australijskih poljoprivrednika i preduzeća šta misle o tome:

Poljoprivrednici zabrinuti

“Australijanci mogu biti sigurni da ćemo voditi jake pregovore da postignemo sporazum koji australijskim poljoprivrednicima i preduzećima pruža više mogućnosti”, rekao je ministar, dodajući da će potpisati sporazum samo ako je u interesu Australije.

Nacionalna federacija poljoprivrednika (NFF) – australijsko nacionalno telo koje predstavlja poljoprivrednike i poljoprivredu, već je nagovestilo da je zabrinuto zbog ograničenja, rekavši početkom ove godine da će ograničenja reči Feta imati ozbiljne posledice za njihove mlekare.Izvorni link

Slični artikli

Top