You are here
Home > Ekonomija > Gas za BiH obezbeđen zahvaljujući Srbiji

Gas za BiH obezbeđen zahvaljujući Srbiji

Fallback Image


SARAJEVO –

Nove količine gasa za BiH nakon havarije na gasovodu u Bugarskoj obezbeđene su jer su otvoreni ventili u Zvorniku, zahvaljujući kompaniji Srbijagas, saopšteno je večeras iz Vlade Kantona Sarajevo.

Naglašeno je da je kompanija Srbijagas danas obezbedila interventne količine gasa iz Mađarske, kao i da je u poslepodnevnim časovima nakon dugog procesa lobiranja u zgradi Vlade FBiH deo gasa pušten i prema BiH.

srbijagas

“U gasnom sistemu pritisak polako raste, već imamo informacije da na mernim stanicama u Zvorniku stižu veće količine gasa. U kasnim večernjim i ranim jutarnjim časovima očekujemo 300.000 metara kubnih gasa, dok u narednim danima možemo očekivati potpunu normalizaciju snabdijevanja gasa prema BiH”, naglasio je direktor Sarajevogasa Edis Baković, prenosi RTRS.

On kaže da pozajmice gasa između zemalja koje se graniče nisu neuobičajena praksa među dobavljačima i primjenjuje se kada neka od susednih zemalja ima višak ili manjak tog energenta.

Kvar na gasovodu u mestu Vetrino na istoku Bugarske dogodio se rano jutros.

Gasovod prema Rumuniji je najvećim delom osposobljen, a na cevi koja ide prema Srbiji odnosno BiH, radovi i dalje traju.Izvor

Similar Articles

Top