Stranica
Home > Ekonomija > Gejts ove godine zaradio 16 milijardi dolara jednostavnom strategijom ulaganja

Gejts ove godine zaradio 16 milijardi dolara jednostavnom strategijom ulaganja


Njujork — Iako je ove godine donirao preko 35 milijardi u humanitarne svrhe, Bil Gejts je od početka 2019. zaradio 16 milijardi i postao “težak” 106 milijardi dolara.


Izvor: Jutarnji list

Foto: Epa/OLIVIER HOSLET

“Reč je o jednostavnoj strategiji ulaganja – preko 60 odsto bogatstva držim u akcijama”, kazao je osnivač Majkrosofta u intervjuu za Blumberg.

Od ponedeljka se oko 60 milijardi dolara Gatesovog bogatstva nalazi upravo u deonicama koje poseduje i zahvaljujući tome, kako je pojasnio Majkl Larson, investicioni savetnik milijardera, Gejts je uspio da izgradi najveću svetsku privatnu fondaciju bez smanjenja svog bogatstva, prenosi Jutarnji.hr.

Ipak, to bi se moglo promeniti, ako se u SAD uvedu veći porezi, kao što poslednjih dana navode svetski mediji.

“Sumnjam da će porez na bogate proći, ali ja ne bih bio protiv njega. Najbliže tome je porez na nekretnine za koji snažno zagovaram da se vrati na 55 odsto, odnosno na procenat na kojem je bio pre nekoliko decenija”, rekao je Gejts.

Iako je drugi najbogatiji čovjek na svetu (posle Džefa Bezosa), Gejts je poznat kao zagovornik većih poreza na dohodak onih najbogatijih u Americi i veće transparentnosti.

“Ne sviđa mi se što postoji toliko fondacija za koje niko ne zna ko su njihovi vlasnici. Finansijska transparentnost je veoma bitna” kazao je i dodao da sumnja da će se i u budućnosti moći pohvaliti jednakim finansijskim uspesima kao dosad.Izvorni link

Slični artikli

Top