You are here
Home > Ekonomija > Građani imaju pravo da učestvuju u procesima donošenja odluka koje se tiču životne sredine (AUDIO)

Građani imaju pravo da učestvuju u procesima donošenja odluka koje se tiču životne sredine (AUDIO)

Fallback Image


Osmi godišnji izveštaj iz senke Koalicije 27 nazvan „Napredak pod ključem” detaljno obrađuje događaje i promene koje su se desile u oblastima zaštite životne sredine i klimatskih promena u periodu od marta do kraja decembra prošle godine.

oas, zžs, header, 1536x560

Prema rečima direktorke Mladih istraživača Srbije Tanje Petrović, koja je u ime Koalicije 27 predstavila izveštaj, dva su ključna zapažanja u odnosu na sve ostale izveštaje a to je: da je pandemija virusa korona uticala na sve aspekte našeg života pa tako i na oblast životne sredine, a druga važna stvar je da je životna sredina postala aktuelna tema u Srbiji.

Za to su dobrim delom zaslužni napori nevladinog sektora koji su rezultirali velikim interesovanjem građana za stanje životne sredine i zaštitu prirode koji je iskazan na raznim događajima, protestima i manifestacijama ali to nije dovelo do očekivanog cilja, kaže Petrovićeva.

“Ogromni interes i pritisak koji iz njega proizilazi nije doveo do toga da životna sredina postane prioritet Vlade Srbije rekla je Petrović i dodala, niti su podaci o stanju postali dostupniji”.

Novi izveštaj stavlja akcenat na nedostatak učešća građana, civilnog sektora i brojnih drugih interesnih grupa u procesu donošenja odluka u ovoj oblasti.

Sigurno je da je pandemija otežala učešće javnosti, ali su nekada pandemija i protivepidemijske mere izgovor da bi učešće građana bilo ograničeno u javnim raspravama o projektima i planovima koji imaju uticaj na životnu sredinu, dodaje Tanja Petrović.

Izveštaj prati napredak reformi u oblasti zaštite životne sredine, predviđenih pregovaračkim Poglavljem 27 od finansiranja, horizontalnog zakonodavstva, oblasti upravljanja otpadom, kvalitet vazduha, voda, zaštite prirode, upravljanja hemikalijama, buke, klimatskih promena i oblast šumarstva.

Kako kaže Petrovićeva, napretka ima u delu koji se tiče usaglašavanja zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU.

Ono što Koalicija prati od 2016. godine to je situacija sa Zelenim fondom koji je formiran kao budžetska linija a u suštini nikada nije postao operativan. Ono što je novo to je da je Zeleni fond čak i kao naziv nestao iz budžeta, dodaje Tanja Petrović.

U svakom “izveštaju iz senke” Koalicije 27, u odnosu na uočene manjkavosti daju se i preporuke.

Prema rečima Tanje Petrović, svaka oblast ima određene preporuke ali naša poruka, kako poboljšati učešće javnosti, je da se institucije više otvore za građane i da nam one više obezbede pravo da učestvujemo u procesima koje nam je garantovano Ustavom, preko mnogih sektorskih zakona do Arhuske konvencije.

Građani imaju pravo da učestvuju u procesima donošenja odluka koje se tiču životne sredine a država ima obavezu da im to obezbedi.Izvor

Similar Articles