Stranica
Home > Ekonomija > “Kinezi vide potencijal za dugoročnu proizvodnju u Srbiji”

“Kinezi vide potencijal za dugoročnu proizvodnju u Srbiji”


Beograd — Investicija od 80 miliona dolara kineske HBIS Grupe u obnovu smederevske železare pokazatelj je da Kinezi vide potencijal za dugoročnu proizvodnju u Srbiji.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, nikitos1977

“Naša država pomno prati proces proizvodnje čelika, a u kontekstu kvota koje propisuje Brisel, kako ni u jednom trenutku privreda naše zemlje ne bi bila ugrožena”, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež objašnjava za Tanjug da polaganje kamena temeljaca za novu liniju Aglomeracije u čeličani u Smederevu, čijem početku radova će sutra, kako je najavljeno, prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić, znači novo ulaganje u dodatnu vrednost srpskog čelika što će, procenjuje, uticati na ukupno povećanje vrednosti izvoza iz naše zemlje.

“Investicija kineske kompanije u modernizaciju postrojenja, u sisteme za zaštitu životne sredine, znači da je kompanija tu, gde vidi potencijal, koji može da ima sa svojom kompanijom i da ovde može da opstane”, rekao je Čadež. “I pored problema koji postoje u globalnim okvirima kineska kompanija vidi svoju proizvodnju u Srbiji.”

“Ono što je posebno dobro je što se odlučuju da ulože novac u dalju dodatu vrednost proizvoda. Novom tehnologijom se povećava vrednost onoga što se izvozi”, naveo je Čadež. S obzirom da je železara najveći izvoznik iz Srbije, veoma je važno kako će se ona razvijati u narednih pet godina, objašnjava predsednik PKS koji, govoreći o svetskom tržištu čelika, odnosima Kine i Amerike po pitanju kvota, kaže da Evropska unija traži svoj način da odgovori na ove globalne izazove.

Iako Srbija nije članica EU, vezana je za svetsko tržište čelika. Zato, kaže, država prati zajedno sa EU procese koji se tiču proizvodnje i visine izvoznih kvota, a prema rečima Čadeža, Srbija je do sada imala po tom pitanju razumevanje od strane Brisela. Dodaje da je naša zemlja, kao i druge države na Zapadnom Balkanu, potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali da taj sporazum ne govori samo o pridruživanju, već da se njime i EU obavezala da održava stabilnost u regionu.Izvorni link

Slični artikli

Top