Stranica
Home > Ekonomija > KljuÄŤni problem nedostatak radne snage

KljuÄŤni problem nedostatak radne snage


Ana Brnabić je na sastanku predstavila mere na kojima Vlada radi, među kojima je najvažnije uvođenje dualnog obrzovanja što su, naglašava, kompanije pozdravile.

Kompanije smatraju, dodaje premijerka, da je dualno obrazovanje jedna od najboljih i najpraktičnijih stvari u reformi sistema obrazovanja u poslednjih nekoliko decenija, te najavila dalje širenje, odnosno uvođenje dualnog obrazovanja u visokoškolske ustanove.

“Mi smo takoÄ‘e uÄŤili od drugih drĹľava tako da smo znaÄŤajno liberalizovali naše radne dozvole. Promenili smo ove godine i Zakon o strancima i Zakon o zapošljavanju stranaca. Uvodimo tu elektronski sistem za izdavanje radnih dozvola. Tako da ćemo i mi imati mnogo fleksibilniji sistem”, kaĹľe predsednica Vlade.

Očekuje i da će, pored uvođenja dualnog obrazovanja, u Srbiji biti veći priliv kadrova.

“Nadamo se zbog svega što radimo i da će što veći broj ljudi da se vraća u Srbiju”, rekla je Brnabićeva.

Upitana koliko su zabrinjavajući podaci o nedostatku radne snage u Srbiji, Brnabićeva je rekla da, nažalost, država nema dovoljno podataka da bi se tačno razumele razmere tog problema.

“S jedne strane imate nezaposlenost koja je sada oko 11 odsto, dvostruko manja nego 2012. i 2013. godine, ali ako poredite sa EU i dalje smo zemlja u kojoj je relativno visoka nezaposlenost. Imamo relativno visoku nezaposlenost, s druge strane privreda ima problem radne snage”, navodi premijerka.

Dodaje da moraju da se ukrste ta dva podatka kako bi se uvidelo kako može da se pomogne ljudima da lakše nađu posao jer su, navodi, privredi očigledno potrebni kadrovi.

Navela je da će se sagledati da li pored klasičnog, formalnog obrazovanja može da se učini još nešto u sistemu neformalnog obrazovanja otvaranjem trening centara i prekvalifikacijama.

Dobra saradnja s Vladom

Marko Čadež je za Tanjug rekao da predstavnici PKS-a imaju jako dobru saradnju sa premijerkom i njenim timom u okviru Saveta za rast BDP-a, kao i da se na današnjem sastanku govorilo o problemima koje se tiču metalske i hemijske industrije, o problemima u različitim sertifikacijama, akreditacionim telima, kao i tome šta još Vlada dodatno može da učini da bi pomogla tim sektorima.

“PriÄŤali smo o problemu kvalifikovane radne snage koji danas nije problem samo Srbije nego i ÄŤitave Evrope. Dobili smo dobra uveravanja da se na tome radi, na nekim rešenjima koja, takoÄ‘e, nisu specifiÄŤna samo za Srbiju, već su ih uvodile i druge zemlje i to je bilo dobro ÄŤuti”, rekao je ÄŚadeĹľ.

Naglasio je da Vlada sluša privredu i reaguje menjanjem propisa kako bi se zaista olakšalo poslovanje.

Najavio je da će posle današnjeg prvog susreta sa predstavnicima metalske i hemijske industrije takvi sastanci biti organizovani i sa predstavnicima drugih industrija.

“Ići ćemo u usluge, ne samo u proizvodnju”, rekao je ÄŚadeĹľ i naveo da je globalni problem pad potraĹľnje u EU i trgovinski ratovi u svetu i da Srbija nije izolovana od takvih trendova.

“Nismo izolovani, to ćemo osetiti i zato je bitno da razgovaramo i nalazimo rešenja koja mogu da nam pomognu da zajedno prevaziÄ‘emo probleme koji mogu da nas zadese”, rekao je ÄŚadeĹľ.Izvorni link

Slični artikli

Top