Stranica
Home > Ekonomija > Ko su pet evropskih kandidata za novog šefa MMF-a

Ko su pet evropskih kandidata za novog šefa MMF-a


Pariz — Izdvojilo se pet kandidata za novog direktora Međunarodnog monetarnog fonda, umesto Kristin Lagard koja prelazi na čelo Evropske centralne banke.


Izvor: Beta

Foto: Epa, Jim Lo Scalzo

Među kandidatima su ministri finansija Španije i Portugalije, Nadia Kalvino i Mario Senteno, zatim njegov prethodnik na čelu Evrogrupe Holanđanin Jerun Dijselblum, potom sadašnja broj dva Svetske banke, Bugarka Kristalina Georgijeva i guverner Banke Finske Oli Ren, navelo je francusko ministarstvo.

Francuskog ministra ekonomije i finansija Bruna Le Mera zadužile su njegove evropske kolege da vodi konsultacije tokom predlaganja jednog evropskog kandidata za čelo MMF. Le Mer je ove nedelje razgovarao sa svim evropskim ministrima finansija, sa nekima više puta, uključujući i britanskog, navelo je francusko ministarstvo.

“Na osnovu ovih intenzivnih konsultacija stiglo se do jasnog konsenzusa da treba imati jednog evropskog kandidata, sa velikim međunarodnim iskustvom i dokazanim tehničkim sposobnostima”, što su kriterijumi po kojima se tih pet imena izdvajaju, dodalo je ministarstvo.

Konsenzusom je, takođe, dogovoreno da se planira promena propisa o starosnoj granici, ali za sada o tome nije doneta odluka. Po sadašnjim pravilima u trenutku imenovanja generalni direktor MMF-a treba da ima manje od 65 godina, što bi teoretski isključilo Georgijevu, rodjenu 13. avgusta 1953. godine.

Le Mer želi da otvori drugu fazu konsultacija. On je pisao svim svojim evropskim kolegama da im podnese zaključke prve faze razgovora. On je takođe zatražio od svojih partnera da kažu koji je njihov izbor medju tih pet predloženih imena. Kandidati koji žele da naslede Lagard, mogu da podnesu kandidaturu od ponedeljka 29. jula, do 6. septembra, naveo je MMF, dodajući da će svog novog generalnog direktora izabrati do 4. oktobra.Izvorni link

Slični artikli

Top