Stranica
Home > Ekonomija > Komšije presekle: Vlada odlučila da kupi osam F-16 za 1,2 milijarde dolara

Komšije presekle: Vlada odlučila da kupi osam F-16 za 1,2 milijarde dolara


Sofija — Bugarska vlada odlučila je da za 1,2 milijarde dolara kupi osam novih lovaca F-16, piše bugarski sajt Novinite.


Izvor: B92, Novitete.bg

Foto: Epa, JAGADEESH NV

Novi avioni biće nabavljeni, kako bi zamenili već dotrajale avione Mig-29, koji su kupljeni krajem osamdesetih i početkom devedesetih.

Nabavka osam letelica F-16 “blok 70” najvrednija je nabavka oružja u Bugarskoj u poslednjih 30 godina.

Kupovina aviona, oružja, prateće opreme i sistema obaviće se kroz četiri različita tendera.

Podsetimo, Ministarstvo finansija Bugarske je nešto ranije saopštilo da će za kupovinu ovih aviona Bugarska uzeti kredit u visini od oko 170 miliona dolara.

Foto: Epa, MALTON DIBRA

Foto: Epa, MALTON DIBRA

Naše istočne komšije našle su se u velikim problemima i morali su da brzo reaguju. Migovima 29 ističu resursi. Propao je remont sovjetskih aviona Su-25 koji se nalaze u bugarskoj vojsci.

Prošle godine Ministarstvo odbrane Bugarske zaključilo je sporazum sa 558. beloruskom fabrikom za popravku aviona. Međutim, prilikom pokušaja da se uplati prva tranša, ispostavilo se da se fabrika nalazi pod evropskim sankcijama. Kasnije je sa predlogom da realizuje ovu narudžbinu izašlo bugarsko preduzeće “Avionams”, koje se remontom ovih letelica bavilo pre dvadeset godina, ali je Ministarstvo došlo do zaključka da fabrika sada ne raspolaže potrebnom opremom i profesionalnim osobljem.

Podsetimo, na konkurs je bila pozvana i 121. ruska fabrika za popravku aviona, ali to preduzeće nije uspelo da pošalje ponudu na vreme.Izvorni link

Slični artikli

Top