Stranica
Home > Ekonomija > Konkurs za niške preduzetnike – oni uzmu kredit, grad plaća kamate

Konkurs za niške preduzetnike – oni uzmu kredit, grad plaća kamate


Miroslav Pavlović iz Niša, čije preduzeće proizvodi zaštitnu opremu, i već je koristilo kredit za koji kamatu plaća grad, za istu subvenciju konkurisaće i ove godine, jer mu to omogućava da ojača firmu i unapredi proizvodnju.

“Kredit sam koristio za likvidnost firme i za plaćanje materijala. Ta sredstva za mala preduzeća mnogo znaÄŤe, jer je kredit beskamatni, a dobavljaÄŤima izmirimo unapred i dobijemo rabate koji mnogo znaÄŤe jer daju bolju cenu”, kaĹľe preduzetnik Miroslav Pavlović.

Za subvencionisanje kamata na dodeljene kredite grad je ove godine izdvojio 9.343.000 dinara, a niška mikro, mala i srednja preduzeća moći će da konkurišu za praktično beskamate kredite u iznosu od 100 hiljada do miliona i po dinara sa rokom otplate od 12 meseci.

“Namena sredstava iz kredita biće za razvojne projekte naših kompanija. OgraniÄŤenja koja postoje vezana su za to da će korisnici kredita preko banaka moći da budu firme koje će se baviti proizvodnim i usluĹľnim delatnostima”, kaĹľe Milan RanÄ‘elović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. 

Prošle godine na ovaj način grad je pomogao 159 preduzeća.

“ZnaÄŤajan parametar vezan za broj preduzetnika – novih preduzetnika je više za 20 odsto, i za preko 25 odsto je više novih preduzeća. To je ambijent koji je stvoren u Nišu”, kaĹľe Darko Bulatović, gradonaÄŤelnik Niša. 

Procene su da su ovakvim brojkama koje se odnose na period od 2015. do 2018. godine doprinele mere ekonomske politike i države i grada, koji već najavljuje  nove mere, bespovratna sredstva za razvojne programe preduzeća i zajedničke projekte sa naučno-obrazovnim institucijama.Izvorni link

Slični artikli

Top